Coop2024-04-18t
Har skandalbutiken Coop Herrhagen och deras väktare åter ljugit för att sätta dit oskyldiga kunder? – En obehaglig fråga som bör ställas
KOMMENTAREN Inte mindre än fyra poliser, två väktare, en fotograf och en reporter från tidningen VF gick igår kväll in i ett litet rum vid återvinningstationen i skandalbutiken Coop Herrhagen i Karlstad. Med sig hade de en kvinna som enligt polisens presstjänst var misstänkt för ringa stöld. Problemet är att skandalbutiken och de väktare de anlitar tidigare inte tycks ha haft något emot att ljuga – det har vi rapporterat om.
LÄS MER: Plan B Bevakning AB hotade med att föra med sig FoodMonitors reporter
De väktare som då trakasserade FoodMonitors reporter arbetar inte kvar i det aktuella bevakningsbolaget. Oklart om de fick sparken eller fick lämna på annat sätt. De fick i alla fall klagomål lämande mot sig till Länsstyrelsen Västra Götaland som är kontrollmyndighet.
Det som hände igår kväll är också något uppseendeväckande.
Poliserna och väktarna spenderade en i sammanhanget lång tid i det lilla rummet med den aktuella kunden. Det måste ha varit otroligt pressande för denne.
polis2024-04-18
Bilden: reporter och fotograf från VF bar brickor som det stod "Polisen" på.
Fotografen och reportern från VF var bara några minuter i rummet. Reportern ville inte svara på några frågor från FoodMonitor. Fotografen och reportern hade små brickor på sig som det bland annat stod ”Polisen” på överst. Man kan fråga sig hur lämpligt det är. Bättre är väl att tydligt identifiera sig som press. Sannolikt var VF ute och bevakade polisens insatser igår för något reportage.
FoodMonitor var av en tillfällighet på platsen.
Coop2024-04-18
När poliserna och väktarna till slut kom ut gick de till kassan med kunden som snällt betalade för några varor. Sedan gick kunden själv iväg och poliserna lämnade platsen i sin piketbuss.
Vi vet självfallet inte om något brott begåtts.
Men vi vet alltså hur butiken agerat tidigare och att den har varit så gravt misskött att livsmedelskontrollen på Karlstads kommun till och med tvingats att lägga förbud. Vi har själva konstaterat omfattande snusk med bland annat utrustning och rutten mat på golvet. I ett fall hanterade butiken drycker så illa att till och med en tillverkare reagerade. Vi vet också hur oseriöst flera i personalen agerat vid upprepade tillfällen under flera års tid. I flera fall har de varit direkt otrevliga mot kunder – och värre.
LÄS MER: Karlstad förbjuder COOP Herrhagen att sälja och hantera bake off-varor samt godis och naturgodis på lösvikt
Skrämmande är att cheferna i skandalbutiken har kvar sina jobb. Det säger något hur inkompetent krisande Coop Värmland sköts.
Men inte nog med detta. Enligt polisen ska väktarna en stund senare även ha gripit en man i 65-årsåldern i samma butik. Även i det fallet påstås det ha handlat om ringa stöld.
De aktuella väktarna har valt att inte svara på några frågor från FoodMonitor.
En av dem sa ja till att svara på en fråga, sade sedan inget, hånflinade och hoppade in i en bil och körde iväg. Det var oseriöst av honom.
Så frågan om butiken och de väktare de anlitar ljugit igen är inte orimlig och bör ställas.
FoodMonitor planerar att fortsatt bevaka skandalbutiken Coop Herrhagen och krisande Coop Värmland.
Har du blivit utsatt för övergrepp av Coop Herrhagen eller någon annan butik i Coop Värmland? Skriv då gärna en rad till redaktionen @ foodmonitor.se.
HÅKAN FRISELL
LÄS MER: Efter avslöjande – butikschef på Coop Värmland öppet fientlig mot FoodMonitor
Foto: FoodMonitor.