kIMG_1499
Uppsala Universitet ser stöd för ransonering av kött
Uppsala Universitet för idag fram idén att tvinga svenskarna att äta mindre kött genom att införa ransonering – för miljöns skull, menar man.
”Ransonering av varor som exempelvis kött och bränsle kan både effektivt och rättvist minska konsumtion som medför stor klimatpåverkan. Dessutom säger sig närmare 40 procent av allmänheten acceptera sådana styrmedel. Det visar ny forskning från gruppen för klimatledarskap på Uppsala universitet”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
– Ransonering kanske tycks dramatiskt men det är också klimatförändringen. Det kan förklara att stödet trots allt är högt. Och en fördel är att ransonering kan uppfattas som rättvist, om det görs oberoende av inkomst. Rättvisa styrmedel vinner ofta starkast stöd, säger Oskar Lindgren, doktorand i naturresurser och hållbar utveckling på Institutionen för geovetenskaper på Uppsala universitet, som lett studien som har publicerats i Nature-tidskriften Humanities & Social Sciences Communications, enligt pressmeddelandet.
/FoodMonitor
Foto: FoodMonitor.