r2024-09-05
Bra att landsbygdsministern låter granska havererade Livsmedelsverket
KOMMENTAREN Livsmedelsverket och dess gd har på bara några år nästan helt lyckats rasera det förtroendekapital myndigheten under decennier byggt upp. Landsbygdsminister Peter Kullgren beslutade förra månaden att ge Statskontoret i uppdrag att granska Livsmedelsverket. Det är bra – men sent påkommet.
Livsmedelsverket är idag en havererad myndighet. Stora delar av livsmedelsindustrin har nästan helt tappat förtroende för den myndigheten.
Samma här.
Här är det som skaver mest just nu:
1. Livsmedelsverket lämnar ut personuppgifter för primärproducenter, transportörer och slakterier – men sekretessbelägger samtidigt händelsebeskrivningar gällande misstänkta brott mot djurskyddslagen som konstateras av myndighetens officiella veterinärer på slakterier. Risken är överhängande att oskyldiga personer och företag pekas ut av Livsmedelsverket.
Kammarrätten i Stockholm föll för Livsmedelsverkets juridiska tilltag – möjliggör onödigt lidande
Livsmedelsverket ändrar strategi – mörklägger nu systematiskt misstänkta brott som upptäckts på Kronfågel
2. Livsmedelsverket har det senaste året formligen trakasserat små och medelstora livsmedelsföretag över hela landet med felaktiga beslut om kontrollfrekvenser – och många gånger förlorat i domstol.
Livsmedelsverkets jurister sänker svensk livsmedelsindustri
3. Livsmedelsverket har jagat små verksamheter som gjort det minsta fel gällande försäljning av ekologiska livsmedel. Det kan handla om små enskilda firmor som importerat ekologiska varor som de sålt vidare via en sajt. Livsmedelsverket har varit skoningslösa i att driva in sanktionsavgifter – och hårt drivit dessa ärenden i domstol. Samtidigt har Livsmedelsverket låtit tidningen NWT, av en ännu oförklarlig anledning, slippa undan sanktionsavgift. Handlar det om korruption? Svårt att veta.
FoodMonitor JO-anmäler Livsmedelsverket för att ha befriat NWT Media från sanktionsavgift för otillåten försäljning av ekologiska livsmedel
Livsmedelsverket befriade tidningen NWT från sanktionsavgift – innan dom vunnit laga kraft
4. Livsmedelsverket är i storkonflikt med i stort sätt hela den svenska köttindustrin. Livsmedelsverket tycker att industrin i stort sett ska betala för myndighetens hela ryggsäck, som personalens utbildning och chefernas bilar. Industrin vägrar. På spel står hundratals miljoner kronor.
Massiv ökning i antalet mål i förvaltningsrätten där Livsmedelsverket har partsställning
5. Livsmedelsverket agerar elakt när man är ute på kontroll. En del av Livsmedelsverkets personal tycks göra ett bra jobb. Men vi hör ofta från livsmedelsföretagare hur föraktad livsmedelsverkets personal numer är.
Livsmedelsverket tog med sig polisen och förnedrade Smålandskräftan – uppgifter
Drood Wine Brewery vann mot Livsmedelsverket i förvaltningsrätten – myndigheten saknade fog för förbud
6. Livsmedelsverket föraktar medias granskning till den grad att man under de senaste åren successivt försämrat utlämnandet av allmänna handlingar. För bara 10-15 år sedan var Livsmedelsverket en av landets bästa myndigheter på detta. Nu har man gått så långt att man till och med börjat maskera motparter i sin diarielista. Myndigheten har tidigare medgett att man bevakar vad media rapporterar för att på så sätt ytterligare försvåra granskning.
FoodMonitor JO-anmäler Livsmedelsverkets chefsjurist
7. Livsmedelsverkets åtalsanmälningar är ofta så dåliga att de inte leder till fällande domar. Ett skäl som Livsmedelsverket ofta anger till sekretess när det gäller allmänna handlingar som åtalsanmälningar är att utlämnande riskerar att störa förundersökningar och liknande åtgärder. Vi kan emellertid konstatera att Livsmedelsverkets åtalsanmälningar ofta är under all kritik. Det har hänt att Livsmedelsverket åtalsanmält fel transportör då deras personal noterat fel registreringsnummer för en transportbil i ett dokument.
Två av Livsmedelsverkets åtalsanmälningar om skadade grisar ledde ingenstans – det är dags att lyfta på sekretessen
Det finns mycket för landsbygdsministern att ta tag i när det gäller Livsmedelsverket.
En bra första åtgärd kan vara att göra sig av med gd och ett antal av myndighetens högre chefer.
Tyvärr går rötan djupt i den myndigheten. En annan bra åtgärd kan vara att säkerställa att alla anställda tillåts att lämna uppgifter till journalister enligt Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen utan rädsla för repressalier – vilket inte tycks vara situationen idag.
HÅKAN FRISELL, ansvarig utgivare
Bilden till vänster på landsbygdsministern. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet. Bilden till höger på Livsmedelsverket. Foto: Livsmedelsverket.