sekretess2024-10-05
Livsmedelsverkets löjeväckande sekretess om Kronfågel
KOMMENTAREN Som FoodMonitor berättat om tidigare så har Livsmedelsverket i år vänt på sin bedömning av sekretess. Istället för att maskera personuppgifter och lämna händelsebeskrivningar och bilder omaskerade för misstänkta brott mot djurskyddslagen som gäller bland annat gris, nöt och kyckling gör man alltså nu tvärtom. Det är dåligt för både konsumenter och industri.
FoodMonitor har i dagarna begärt att få ta del av samma handling gällande ett fall på Kronfågel som vi begärde att få ut förra året. Livsmedelsverket har gått från ingen sekretess till i det närmaste total sekretess när det gäller bilder på skadade djur. För samma bild på en klämd kyckling som upptäckts på slakteriet finns det nu en stor svart maskering.
Just för kycklingar har myndighetens jurister varit inkonsekventa under flera år. Men det aktuella fallet gällande Kronfågel visar tydligt vad det handlar om.
Livsmedelsverket är idag en havererad myndighet. Myndighetens sekretess i djurskyddärenden är löjeväckande och försvårar för media att avslöja oegentligheter och utkräva ansvar.
Det är bra att regeringen nu ser över deras verksamhet.
LÄS MER: Bra att landsbygdsministern låter granska havererade Livsmedelsverket
HÅKAN FRISELL
Bilderna: visar Livsmedelsverkets utlämnande förra året jämfört med i år gällande samma bild. Foto: Livsmedelsverket.