hoodia-p57-large
Bantningsprodukt innehöll
odeklarerat läkemedel
Bantningsprodukten P57 Hoodia innehåller läkemedelssubstansen sibutramin. Det har Läkemedelsverket upptäckt efter att ha genomfört laboratorieanalyser. Sibutramin ger en ökad risk för stroke och hjärtinfarkt vid långtidsanvändning.
   
”Läkemedelsverket avråder generellt från att köpa bantningsprodukter från okända internethandlare då det ofta visar sig att de innehåller läkemedelssubstanser eller på annat sätt håller låg kvalitet som utgör fara för konsumenten”, skriver myndigheten i en kommentar.
 
Förpackningar av P57 Hoodia beslagtogs tidigare i Sverige i samband med operationen Pangea IV då tull, polis, och läkemedelsmyndigheter, i fler än 80 länder samverkade.
 
”Vid laboratorieanalyserna visade det sig att i förpackningen innehöll varje kapsel 8,7 mg sibutramin, en läkemedelssubstans som drogs in i EU under 2010 på grund av riskerna för att drabbas av bland annat stroke och hjärtinfarkt”, skriver Läkemedelsverket.
 
”Läkemedelssubstansen fanns inte deklarerad någonstans, varken på förpackningen eller på webbsidan där den marknadsfördes.”
 
/FoodMonitor
 

t20