SLU: Ny potatis för alla som gillar långsamma kolhydrater
Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, meddelar att forskare har utvecklat en ny potatis som innehåller en annorlunda sorts stärkelse. Stärkelsen i den nya potatisen är enligt SLU hälsosammare än vanlig stärkelse.
”Till följd av att vi äter så mycket potatis i Skandinavien utgör potatisstärkelse en stor del av energiintaget för många människor. Om en ny potatis med hög halt av så kallad resistent stärkelse skulle bli tillgänglig för försäljning i framtiden, skulle det kunna få positiva hälsoeffekter. Den resistenta stärkelsen fungerar som kostfibrer när den passerar kroppen. Den sänker glukosnivåerna och insulinreaktionerna, och sätter bra fart på magen. Den gynnar också tarmfloran och minskar kostens kaloriinnehåll vilket kan leda till viktminskning”, skriver SLU i ett pressmeddelande.
”Växtforskare inom forskningsprogrammet Mistra Biotech vid Sveriges lantbruksuniversitet har utvecklat en sådan ny potatis genom att minska aktiviteten hos två enzymer som sköter om förgreningen av stärkelsemolekylerna i potatisens celler. Potatisstärkelse innehåller vanligtvis 25 procent amylos och 75 procent amylopektin. Syftet med denna modifiering var att producera en potatis med högt innehåll av amylos.”
Den nya potatisen har tagits fram med genetisk modifiering.
/FoodMonitor

t20