Hamburgerbolaget MAX Burgers AB i Luleå meddelar att man lanserar produkten Frisco Cheese ’n’ Jalapeño i sina restauranger runt om i landet. Produkten görs enligt bolaget med färsk jalapeño, kryddig Creole-sås och krämiga ostar. Den ska gå att få med bland annat Plant Beef eller Grilloumi®. Bilden: burgare med Plant Beef. Foto: MAX Burgers.
Djurens Rätt: avhorning orsakar lidande och borde begränsas
Som FoodMonitor berättat om tidigare så finns det allvarliga risker med avhorning av livsmedelsproducerande djur – både för djuren och för de som utför avhorningen. Djurrättsorganisationen Djurens Rätt tycker också att ingreppet är problematiskt.
Regler och lönsamhetskrav ökar lidandet vid avhorning av kalvar – mildare metod får inte användas i Sverige
I Sverige använder många veterinärer och husdjurstekniker gasdrivna brännjärn för att bränna hornanlag på kalvar som får vara upp till 8 veckor gamla. Men det finns enligt en tillverkare av brännjärn ett bättre och djurvänligare sätt – som emellertid i dagsläget inte får användas i Sverige. Bilden: ett gasdrivet brännjärn. Foto: Albert Kerbl GmbH.
526 ekologiska djurhållare har ansökt om att få avhorna djur
Sedan den första januari måste ekologiska djurhållare i Sverige ansökan hos Jordbruksverket om de vill avhorna djur. Det har, fram till i mitten av förra månaden, 526 djurhållare gjort. Det rapporterar tidningen VeterinärMagazinet.
Det danska företaget ISH, som tillverkar alkoholfria drycker, meddelar att spritföretaget Anora tar en aktiepost på 26 procent och blir minoritetsaktieägare. Affären är enligt uppgift värd 5 miljoner EUR. Anora planerar enligt uppgift även att distribuera alkoholfria drycker från ISH i Sverige, Norge och Finland.
Mycket kraftigt gödselförorenade lamm påträffade på slakteri
I dagarna påträffade en officiell veterinär, OV, måttligt till mycket kraftigt gödselförorenade lamm på ett svenskt slakteri. Livsmedelsverket har sekretessbelagt uppgifter om slakteriet och leverantören.