Personalen på slakteriet Guldfågeln i Mörbylånga har vid flera tillfällen i år hängt upp levande kycklingar i fötterna ovanpå avskurna kycklingfötter från andra kycklingar som man låtit sitta kvar på slaktbandet. Den senast dokumenterade händelsen skedde i mitten av förra månaden. Livsmedelsverket protesterar nu mot hanteringen.
Guldfågeln förbjuds att släppa ut 52 ton chicken nuggets på marknaden
Kycklingslakteriet Guldfågeln i Mörbylånga har tillverkat frysta chicken nuggets av kasserade bröstfiléer. Slakteriet tänkte släppa ut nuggetsen på marknaden. Det menar Livsmedelsverket som nu lägger ett förbud.
KOMMENTAREN Att arbetsförhållandena på matkassebolaget Mathem i Stockholm är usla kom Arbetsmiljöverket till kännedom redan förra året. Mathem, eller rättare sagt Mathems distributionsbolag Körhem i Sverige AB i Bromma, hotades då med ett vite på 500 000 kronor. Men bolagets ledning verkar trots det inte ha styrt upp verksamheten.
Möglig mat, personal som tvingats kissa och byta mensskydd i bilarnas kylrum, och varma kylbilar. Tidningen Aftonbladet rapporterar om missförhållanden på matkassebolaget Mathem i Stockholm.
KCF och Business Sweden satsar på export av förädlat kött och charkuterier
Kött och Charkföretagen, KCF, meddelar att man nu gör en satsning på export av förädlat kött och charkuterier tillsammans med organisationen Business Sweden. Det handlar om att marknader i Tyskland, Nederländerna, Frankrike, och Hongkong, introduceras för KCF:s medlemmar.
Livsmedelskedjan Paradiset ställer sig bakom ”European Chicken Commitment”
Djurrättsorganisationen Djurens Rätt meddelar att livsmedelskedjan Paradiset blir det första svenska företag som ställer sig bakom kraven i ”European Chicken Commitment”. Kraven innebär bland annat att kycklingar får gå utomhus och att de ska vara långsamväxande.
I dagarna upptäcktes på ett svenskt slakteri en tjur som inte kunde stödja på höger bakben. Enligt en officiell veterinär, OV, ”hängde” hela höger bakdel.
Undersökning: majoritet tycker att mejeriprodukter och ägg kan ingå i vegetarisk mat
”2 av 3 konsumenter tycker att mjölk, ost, och ägg, kan ingå i vegetarisk kost”. Det har kommit fram i en undersökning bland 2 500 svenska konsumenter i åldrarna 16-74 år som livsmedelsföretaget Orkla låtit undersökningsföretaget SIFO utföra. Det finns idag ingen lagstadgad definition på vilken typ av mat som får kallas vegetarisk.