sl93
Livsmedelsverket stoppar slakten på Håkantorp Slakteri
Den 8 januari upptäckte Livsmedelsverkets personal på slakteriet Håkantorp Slakteri AB i Vara att flera fåglar inte hade fått halsen avskuren för avblodning i den skärmaskin som använts. Idag har en officiell veterinär, OV, fattat ett beslut om att ”avbryta slakt tills problemet avhjälpts och djurskyddet kan säkerställas”.
Myndigheten beskriver i beslutet hur en operatör på Håkantorp Slakteri i ett skräckscenario den 8 januari ”sprang fram och tillbaka för att försöka hinna med att avbloda de djur som inte maskinen tagit”.
”Hon (operatören) lyfte av tre fåglar som lades i en hög i väntan på att hon skulle avbloda dem, samtidigt som hon höll en tupp och flera icke-avblodade höns i famnen för att avbloda dem”, skriver Livsmedelsverket.
”Operatören signalerade inte till sina medarbetare att stoppa upphägningen av djuren omedelbart, för att åtgärda problemen innan fortsatt slakt.”
På djurrättsorganisationen Djurens Rätt är man bestörta över det inträffade och vill att slakteriet stängs permanent.
– Det här är långt ifrån de första bristerna vi ser på Håkantorps slakteri och tyvärr inte heller den sista. Att tillfälligt stoppa slakten är fullkomligt tandlöst och det visar tydligt att det inte är djuren som sätts i första rummet. Håkantorp är en ökänd verksamhet som borde ha stängts igen för länge sedan, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt.
Håkantorp Slakteri har meddelat att man inte vill svara på frågor från FoodMonitor.
DENNA ARTIKEL UPPDATERAS LÖPANDE!
HÅKAN FRISELL
LÄS OCKSÅ: Länsstyrelsen lägger locket på om anmälningar om Håkantorp Slakteri