KOMMENTAREN FoodMonitor har i flera artiklar de senaste två åren skrivit om kött från Lettland och Polen som transporterats på undermåligt sätt i små skåpbilar och som stoppats i gränskontrollen.
Transporterna tycks vara ett sätt för mindre nogräknade restauranger i Sverige att öka sina marginaler.
Mörkertalet är sannolikt stort. Tullverket tycks hittills ha saknat tillräckliga resurser och rätt styrning för att ta tag i problemet.
Tacksamt är därför att man på EU-nivå nu reagerat och att en utredning är på gång.
Det kött som påträffats i transportbilarna har inte förvarats på rätt sätt. Skåpbilarna har åkt färja i minst 8-9 timmar innan de anlänt till en svensk hamn.
Och de dokument som åtföljt sändningarna har varit minst sagt bristfälliga. Inte minst när det gäller salmonellagarantier.
Man kan ställa sig frågan om köttet hanterats av den organiserade brottsligheten i Lettland och Polen och var det egentligen kommer ifrån.
Som läget är vore det därför bra om Tullverkets och Livsmedelsverkets kontroller av kött som kommer in i landet i skåpbilar kunde utökas. Det vore också bra om Livsmedelsverkets jurister kunde ta frågan på lite större allvar och inte som tidigare i år släppa fritt kött trots oklara dokument.
Bilderna: suspekta transporter av kött till Sverige. Första två bilderna från vänster och fjärde bilden från vänster är från EU-kommissionen. Tredje bilden från vänster är från Sollentuna kommun. Femte bilden från vänster är från Malmö stad.