fao2011-06-27
José Graziano da Silva ny generaldirektör för FAO
José Graziano da Silva från Brasilien valdes söndagen den 26 juni till ny generaldirektör för FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO.
Graziano da Silva, som är 61 år gammal, fick 92 av totalt 180 röster och vann därmed över Spaniens förre utrikesminister Miguel Ángel Moratinos Cuyaubé som fick 88 röster. Ingen av medlemsländerna lade ner sin röst.
 
Valet ägde rum under den andra dagen av konferensen mellan de 191 medlemsländerna, FAO:s styrande organ, som inträffar vartannat år. Konferensen kommer även att rösta om organisationens budget inför 2012-2013.
 
Som Brasiliens särskilda minister för livsmedelsförsörjning och hungerbekämpning  var han ansvarig för att implementera landets mycket framgångsrika program ”Noll Hunger” (Fome Zero) vilket han även var med att ta fram och utveckla. På fem år hjälpte programmet att lyfta 24 miljoner människor ur extrem fattigdom och ledde till att undernäringen i Brasilien minskade med 25 procent.
 
Sedan 2006 har han arbetat som undergeneraldirektör för FAO och organisationens regionala representant för Latinamerika och Karibien.
 
Graziano da Silva föddes 17 november 1949 och innehar en kandidatexamen i agronomi och en master i landsbygdsekonomi och sociologi från São Paulos universitet. Han doktorerade i ekonomi på delstatsuniversitet i Campinas och har även två post-doktorsexamina, en i Latinamerika-studier från University College of London och en i miljöstudier från University of California, Santa Cruz. Han är av både brasilianskt och italienskt ursprung och talar engelska, spanska och portugisiska. Han är gift och har två barn och två barnbarn.
 
Graziano da Silva är FAO:s åttonde generaldirektör sedan organisationen bildandes i Quebec, Kanada den 16 oktober 1945. Han tar över posten efter Jacques Diouf från Senegal och mandatperioden kommer att löpa från 1 januari 2012 till 31 juli 2015.
 
Läs mer:
José Graziano da Silvas meritlista
Tal hos FAO 25 juni 2011, innan valet
Generaldirektörens uppgifter
Alla tidigare generaldirektörer för FAO 
 
Videos:
Tillkännagivande av valresultatet
Presskonferensen i samband med valet 
 
/FAO
 
Foto: FAO
 
/FoodMonitor