Köttindustrins inkompetenta rengöring och kontroll utsätter konsumenter för smitta
KOMMENTAREN Det saknas otroligt nog generella riktlinjer inom köttindustrin för att rengöra ytor och analysera smitta. Slakterier sätter till och med sina egna gränsvärden för Campylobacter och Salmonella – om analyser ens görs. Konsekvenserna kan bli förödande.
– Det saknas riktlinjer för hur man ska bedöma rengöring och desinfektion så att den är tillräcklig på slakterier och livsmedelsföretag, säger veterinären och nyblivna doktorn Madeleine Moazzami på SLU, till tidningen VeterinärMagazinet.
– Slakterierna samarbetar generellt bra, men vad gäller rengöring gör alla väldigt olika.
Konsekvenserna av köttindustrins inkompetens på detta område kan bli allvarliga för konsumenter – och deras egen personal.
– Ju sämre rengöring, desto större risk är det att man får en husflora som sedan kontinuerligt kontaminerar livsmedel, och som kan bli resistent mot olika desinfektionsmedel, säger Madeleine Moazzami.
FoodMonitor har tidigare rapporterat om hur slaktsnusk på slakterier gjort konsumenter sjuka av Campylobacter och Salmonella. Personal på skandalslakteriet Kronfågel har blivit sjuka. Till och med en officiell veterinär insjuknade.