v63
Skrattretande yttrande från skandalslakteriet Kronfågel
ANALYS Skandalerna på slakteriet Kronfågel AB i Valla har avlöst varandra de senaste månaderna. Nyligen ansökte Länsstyrelsen Södermanland om ett nytt utdömande av vite för ostuckna slaktkycklingar. I dagarna har Kronfågel yttrat sig om detta via advokatfirman Gernandt & Danielsson Advokatbyrå KB i Stockholm. Jag har läst yttrandet och det var bitvis skrattretande.
”Kronfågels uttalade ambition är att vara en god förebild för god djurhållning och god djuromsorg. Såväl djurhållningen som djuromsorgen är baserad på bästa praxis, beprövad vetenskap, expertis och skicklighet hos bolagets medarbetare”, skriver skandalslakteriet Kronfågel i yttrandet.
Det är skrattretande. Enligt min mening är skandalslakteriet Kronfågel ett gravt misskött slakteri. Livsmedelssnusket och det onödiga lidandet bland slaktkycklingar definierar anläggningen i Valla.
Det här är bland det värsta som jag anser skandalslakteriet Kronfågel ställt till med de senaste två åren:
1. Omfattande spridning av campylobakter och andra smittor till den svenska befolkningen.
Smittorna från Kronfågel har orsakat stort lidande. Till och med Livsmedelsverkets och slakteriets egen personal på plats i Valla och externa leverantörer har blivit sjuka. Orsaken har bland annat varit Kronfågels totala inkompetens när det gäller rengöring av transportburar och att processen vid urtagning och analborrning varit så bristfällig att slaktkroppar systematiskt kontaminerats.
LÄS OCKSÅ: Många fler konsumenter smittas av kycklingkött
LÄS OCKSÅ: Campylobacter-skandalen på Kronfågel: Konsument vill ha svar av Livsmedelsverket om brister
LÄS OCKSÅ: Elva personer har smittats med campylobacter på Kronfågel – Arbetsmiljöverket vill ha svar
LÄS OCKSÅ: Kronfågel: nytt fall med anställd som smittats med campylobakter
LÄS OCKSÅ: Göteborg: salladskyckling från Kronfågel var inte genomstekt
LÄS OCKSÅ: Nya problem med campylobacter på Kronfågel – flera anställda smittade
LÄS OCKSÅ: Kronfågel skyller spridning av campylobacter på personalen – Arbetsmiljöverket hotar med 500 000 kronor i vite
LÄS OCKSÅ: Kronfågels analborr fungerade inte som den skulle – urtagare överskred hastighet – hälsorisker för konsumenter
LÄS OCKSÅ: Så gjorde Kronfågel med ärende med kund som reklamerade rå kyckling
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL

t20