artiklar2023-12-27
Årets mest lästa artiklar på FoodMonitor – 2023
Ett avslöjande om hur Länsstyrelsen Skåne medverkade till att högdräktiga kor skickades till slakt på HKScan, köttsnusk på Konya Charkuteri, att viss Prime Energy energidryck förbjöds i Stockholm, att DAVA Foods sålde stoppade ägg och att larver upprepade gånger påträffats i Wasa knäckebröd. Detta handlade de mest lästa artiklarna, om livsmedelsindustrin, om på FoodMonitor i år.
Här är topplistan:
1. AVSLÖJANDE Som FoodMonitor berättat om tidigare så har en djurhållare till synes olagligen skickat djur – en del högdräktiga och andra utmärglade – till slakteriet HKScan Sweden i Linköping. Den djurhållaren är självaste Länsstyrelsen Skåne, uppger Livsmedelsverket – som misstänker brott. Men länsstyrelsen meddelar idag att ansvaret istället ligger hos slakteriet.
LÄS MER: Uppgifter: Länsstyrelsen Skåne sålde högdräktiga djur till HKScan som sedan transporterades – fem stora foster föll ut under slakt
2. Livsmedelskontrollen på Malmö stad uppger att man har konstaterat om fattande snusk, maskagripet kött och mögliga grönsaker i matbutiken Konya Charkuteri i Malmö som drivs av företaget Kayalar Chark AB i Malmö. Igår beslutade myndigheten om tillfällig stängning av verksamheten och lade ett förbud.
LÄS MER: Konya Charkuteri tvingas att destruera 3.3 ton kött – snusk och maskar i verksamheten
3. Fyra produkter som säljs som Prime Energy energidryck innehåller det icke godkända nya livsmedlet (Novel food) L-teanin. Det uppger livsmedelskontrollen på Stockholms stad som nu lagt ett förbud mot utsläppande på marknaden som man riktat mot grossisten Wholesale Supplier Sweden AB i Stockholm.
LÄS MER: Stockholms stad förbjuder utsläppande av Prime Energy innehållande L-teanin på marknaden
4. Livsmedelsverket förbjuder DAVA Foods AB i Skara att släppa ut vissa ägg från AB CA Cedergren i Fliseryd på marknaden – och kräver återkallande. Detta efter det att en konsument larmat om att DAVA Foods sålt ägg som stoppats av CA Cedergren på grund av salmonellasmitta
LÄS MER: DAVA Foods sålde ”av misstag” ägg som CA Cedergren dragit tillbaka på grund av salmonella
5. En konsument har anmält att denne vid flera tillfällen påträffat larver i en produkt från knäckebrödsvarumärket Wasa, som ägs av livsmedelsjätten Barilla, som köpts på Stora Coop Råå i Helsingborg. Konsumenten säger att han nu slutat att köpa produkten – som var en av hans favoriter.
LÄS MER: Konsument: ”jag har 4 gånger under de senaste 12 månaderna hittat mask (/larver) i Wasas knäckebröd Din Harmoni Vallmofrö & Havssalt”
/FoodMonitor
Har du tips om vad FoodMonitor bör skriva om nästa år? Tveka då inte att skriva en rad till redaktionen @ foodmonitor.se. Du får givetvis vara anonym om du så önskar.
FoodMonitor görs av frilansjournalister. Stöd oss genom att prenumerera på FoodMonitor Plus.
HÅKAN FRISELL
Bilden på djuren. Foto: Livsmedelsverket. Bilden på sopsäckarna. Foto: Malmö stad. Bilden på knäckebrödet. Foto: den drabbade konsumenten. Används med tillstånd.