polis2024-04-22
Statuerade polisen och aggressiva väktare exempel med en pojke på Stora Torget i Karlstad?
KOMMENTAREN Coop Värmlands och deras anlitade väktares agerande mot misstänkta snattare fortsätter att vara minst sagt uppseendeväckande. I onsdags ska en 15-årig pojke enligt uppgift ha utsatts för grupptryck och, kanske, snattat två burkar med dryck och två askar med tuggummi på kedjan Coop Värmlands butik i Mitt i City i Karlstad. Det jag frågar mig är varför pojken som det ser ut, jagats ikapp, brottats ned och förts in på uteserveringen på kaféet Waynes på Stora Torget där han bojad med handfängsel visades upp för allmänheten?
En anhörig till pojken reagerade starkt på detta agerande av polisen och en av väktarna.
Det påstådda brottet, som polisen anger som ringa stöld, motiverar enligt min mening inte att hålla pojken bojad på kaféets uteservering i åsyn för alla som då vid sen eftermiddag rörde sig på torget – som ett stort antal skolungdomar och jobbpendlare som tar bussen.
Polisens och väktarnas agerande var helt onödigt utstuderat.
För det första fanns det ingen anledning att hålla pojken bojad om polisens rubricering, som deras presstjänst uppgivit för oss, är riktig. Pojken var dessutom hela tiden helt lugn och sade inget vad jag kunde höra.
För det andra finns det heller ingen anledning att hålla pojken bojad på den aktuella platsen under så lång tid som skedde. Det hade varit lämpligare att ta pojken åt sidan, kanske till ett speciellt rum någonstans i närheten som man brukar i den här typen av fall.
Det dök efter hand upp totalt fyra polispatruller på platsen. En ren demonstration som förvisso ibland under vissa omständigheter kan vara påkallat – men inte i det här fallet.
Jag fick intrycket av att polisen och Coops väktare ville statuera ett exempel med pojken.
Det tycks gå emot polisen egna regler att vara så saktfärdiga som man var i handläggandet av det aktuella ärendet som alltså involverade en pojke.
– Det ska ske skyndsamt speciellt om de är unga, säger Sofia Jiglind som är presstalesperson på polisen i polisområde Bergslagen.
Det finns en uppgift om att en väktare som Coop Mitt i City använt vid det aktuella tillfället av någon anledning brottat ner pojken. Den utpekade väktaren vägrade att svara på frågor från FoodMonitor.
polis2024-04-22t
Problemet med de väktare Coop anlitar är att de inte tycks ha haft något emot att ljuga.
LÄS MER: Har skandalbutiken Coop Herrhagen och deras väktare åter ljugit för att sätta dit oskyldiga kunder? – En obehaglig fråga som bör ställas
LÄS MER: Plan B Bevakning AB hotade med att föra med sig FoodMonitors reporter
LÄS MER: Mamma med spädbarn: butikskontrollanter från Plan b Bevakning AB följde efter och kränkte
Möjligen har även ordningsvakter varit involverade i ärendet och som befann sig på platsen vid det aktuella tillfället. Vi inväntar fler uppgifter om deras agerande. Det jag hittills generellt har sett av deras agerande i Karlstad har varit mycket professionellt – i starkt kontrast till Coop Värmlands inhyrda väktare.
Pojken hämtades efter stund upp av en förälder och polisens insats avslutades.
Det har den senaste veckan varit ett antal fall med påstådda fall av ringa stöld och de väktare som Coop Värmland anlitar.
Jag kan konstatera att omständigheterna kring i alla fall två av dessa varit suspekta.
Har du blivit utsatt för väktare på butiker som tillhör Coop Värmland? Skriv då gärna en rad till redaktionen @ foodmonitor.se. Du får vara anonym.
HÅKAN FRISELL
Bilden överst: den bojade pojken. Bilden underst: det påstådda bytet som Coop Mitt i City och en väktare tar fram kvitto för och som man sedan lämnar över till polisen. Foto: FoodMonitor.