En konsument i Malmö drabbades nyligen av strokeliknande symptom efter att ha ätit lupinfrön som sålts av en matbutik i Malmö. Lupinfröna visade sig innehålla 20 gram av alkaloiden lupinin per kilo. Dessutom saknas en beskrivning på förpackningen om hur konsumenter kan behandla fröna för att ta bort den farliga lupininen. Alkaloider i lupinfrön kan orsaka dödsfall. Malmö stad lägger nu saluförbud mot tre butiker och en grossist. Tre produkter omfattas. Foto: Maria Svensson, Malmö stad.
Är Finnmans Kalasglass hemlagade glass verkligen hemlagad?
Glassbolaget Finnmans Kalasglass i Skogås marknadsför hemlagad glass på sin webbplats och på skyltar i caféer. Men är den verkligen hemlagad? Söderköpings kommun tycker att marknadsföringen är vilseledande.
Anställda på labbet Eurofins i Lidköping, som gör analyser åt bland annat livsmedelsindustrin, har blivit exponerade för ett cancerogent ämne. Enligt bolaget har...
Öljätten Carlsberg återkallar öl av märket Staropramen från 680 svenska krogar. Anledningen är att två personer börjat blöda ur munnen efter att ha smakat på ölet. Det rapporterar flera medier idag.
Från och med idag, den 15 september, är det möjligt att panta även saftflaskor i Sverige. Det handlar om fyra olika smaker av märket Premier som säljs i Sveriges alla Hemköp- och Willys-butiker, meddelar Axfood.
Livsmedelsverkets okänsliga salmonellaanalyser på Mikrolab
Livsmedelsverket anlitar laboratoriet Mikrolab Stockholm AB i Sollentuna för att göra salmonellaanalyser på prover från svenska slakterier inom det nationella kontrollprogrammet. FoodMonitor kunde nyligen avslöja att labbet trots cirka 6 000 analyser på totalt cirka 30 000 prover inte lyckades hitta ett enda positivt salmonellaprov förra året. Nu berättar bolaget hur illa det står till med analysmetoden NMKL 71 som man använder.
Det amerikanska företaget Hampton Creek utvecklar och säljer veganska alternativ till äggprodukter som majonnäs. Den amerikanska äggindustrin med lobbygruppen American Egg Board, AEB, i spetsen känner sig hotade och försöker nu göra allt för att krossa verksamheten. Det har avslöjats genom mejl som blivit offentliga. Det rapporterar flera medier. Foto: Hampton Creek.
Enligt Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal uppvisar den svenska exporten av mat och dryck den sämsta utvecklingen på minst sex år. ”Detta aktualiserar det faktum att arbetskraftskostnaderna i den svenska livsmedelsindustrin har ökat mer än i konkurrentländerna”, säger han.