Djurens Rätt: inga fler turbokycklingar i Linas Matkasse
Djurrättsorganisationen Djurens Rätt meddelar att man efter en omfattande kampanj sedan den tredje februari nu fått matkassebolaget Linas Matkasse att sluta med så kallade turbokycklingar. Organisationen har bland annat uppmanat bolaget att arbeta efter djurvälfärdskriterierna i European Chicken Commitment, ECC.
”Efter några månaders intensiv konsumentupplysning antar nu Linas Matkasse en ny policy där de slår fast att de kommer att sluta med turbokycklingar i sina matkassar, samt ge fler kycklingar möjlighet till utevistelse”, skriver Djurens Rätt i ett pressmeddelande.
– Det känns fantastiskt att Linas Matkasse nu valt att lyssna på konsumenternas önskemål. Att som Sveriges största matkasseföretag ta detta beslut för kycklingarnas välfärd är viktigt för att föra djurskyddet framåt, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, enligt pressmeddelandet.
Djurens Rätt hänvisar till denna text på bolagets webbplats:
”Linas Matkasse stöttar ECC – European Chicken Commitment. Linas Matkasse har även nyligen beslutat att verka för att initiativet ECC – European Chicken Commitment, genomförs till år 2026. ECC är ett europeiskt initiativ för att driva på utvecklingen av djurvälfärd för kyckling med ett antal krav på kycklinguppfödning som ska vara uppfyllda till 2026. För Linas Matkasse handlar det om att vara tydliga i våra krav och förväntningar mot våra leverantörer av kyckling genom att lägga in ECC som en del av vår leverantörspolicy.”
FoodMonitor har sökt Linas Matkasse.
/FoodMonitor
Det här är ECC (källa: Djurens Rätt):
”ECC är ett antal välfärdskriterier som tagits fram av Djurens Rätt tillsammans med ett 30-tal andra ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa. I kriterierna ingår bland annat att kycklingarna ska få mer plats att röra sig på, slopande av snabbväxande raser, att sittpinnar finns i stallarna och att skonsammare slaktmetoder används. Företagen ska ha uppfyllt kriterierna fullt ut senast 2026. I den svenska versionen av ECC finns även utevistelse med som ett kriterium.”
LÄS OCKSÅ: Djurens Rätt gick med 10 000 underskrifter till Linas Matkasse
LÄS OCKSÅ: Försökte Linas Matkasse olovligen ingå ett avtal med ett barn?
LÄS OCKSÅ: När ska Linas Matkasse sluta med turbokycklingar?
LÄS OCKSÅ: Djurens Rätt uppmanar Linas Matkasse att sluta med turbokycklingar
LÄS OCKSÅ: Konsument anmäler Linas Matkasse och Collector Bank för fakturering utan avtal

t20