Abonnemangsfällan DN ”låser upp” sin sajt
KOMMENTAREN Bonnier med tidningarna DI och DN tycks vara experter på abonnemangsfällor. Det har FoodMonitor rapporterat om i flera artiklar. Ett favorittilltag som DN använder är att man ”låser upp” sin sajt för alla nya läsare som registrerar sig. En konsument som sett rakt igenom detta tilltag har i dagarna gjort en anmälan till Konsumentverket.
”… detta har pågått åtminstone sedan pandemin och kanske längre. Steg ett är en kort ”artikel” med lite skiftande utformning, men inleds alltid med ”DN låser upp siten på grund av” och sedan någon hyfsat aktuell händelse. Klickar man sig vidare kommer man till ytterligare en ”artikel” som spinner vidare på temat hur viktigt det är med fri och obereoende journalistik, och här väver man även in informationen att detta riktar sig till nya läsare, och en länk till ”erbjudandet”. Detta visar sig sedan vara en standard "gratis provmånad för nya läsare". Hela upplägget med prat om att man ”låser upp siten” och utformningen som om det var en vanlig artikel känns vilseledande. Får de verkligen bedriva marknadsföring på det här sättet?”, skriver konsumenten i anmälan.
Det stora problemet är hur Bonnier agerar mot de som fastnar i fällan. Vi har sett hur deras invecklade villkor snärjer konsumenter, hur bolaget gör sig i princip helt otillgängliga för de som vill säga upp sin prenumeration och hur skoningslös faktureringen är.
FoodMonitor har skrivit om Bonniers upplägg sedan år 2016.
LÄS MER: Konsument: DN använder KO:s debattartikel om abonnemangsfällor – till abonnemangsfälla
LÄS MER: Dagens Industri fortsätter med prenumerationsfälla – konsumenter rasar
LÄS MER: Konsumenter reagerar mot Dagens Nyheters finurliga abonnemangsfällor
Att Bonniers tilltag får fortgå visar på att Konsumentverket inte klarat av sin uppgift. Det är dags för myndigheten att våga mer mot det mäktiga bolaget.
HÅKAN FRISELL
LÄS MER: Konsumentverket kritiserar Dagens Industri
LÄS MER: Fula Bonnier och Happy Green förbjuds att förkläda hälsokostreklam som journalistik