Clara SecherPengar över
för mjölkföretag
Lönsamheten för svenska mjölkföretag är den bästa sedan 2008. Det visar årets fjärde Mjölkekonomirapport från LRF Mjölk. "Den förbättrade lönsamheten som nu råder kan, om inget oförutsett inträffar, ligga kvar på den höga nivån ett tag framöver", tror Clara Secher (foto), expert lönsamhet, LRF Mjölk. Foto: Anna Larsén

Brister på Livsmedelsverket
– utredningar riskerar att
hamna hos misstänkta
Utredningar om misstänkta brott som inte kommer fram till länsstyrelser. Utredningar som av misstag istället skickas till slakterier där avvikelser upptäckts. FoodMonitor kan idag avslöja allvarliga brister i Livsmedelsverket system.

Max dubblar pengen
till Syrien och Filippinerna
Hamburgerkedjan Max har sedan mars 2013 haft bössor på sina restauranger för att samla in pengar till de drabbade i krigets Syrien. För varje krona som gästerna bidragit med har Max matchat motsvarande summa. Nu har den totala insamlingen passerat en miljon kronor, meddelar man.

Icas frysta jordgubbar misstänks smittade med Hepatit A
Idag meddelar butikskedjan Ica att man återkallar frysta jordgubbar. Anledningen är att bolaget fått en ”indikation” att jordgubbarna kan ha orsakat ett fall av Hepatit A.

Butikskedjor vägrar
namnge producenter
Den icke-ekologiska mango och ananas som säljs i den Svenska dagligvaruhandeln har ofta producerats med farliga bekämpningsmedel som hotar både arbetare och konsumenter. De stora butikskedjorna vägrar namnge producenterna. Det framkommer i en ny rapport som Naturskyddsföreningen och Swedwatch presenterar idag.

Grisar misstänks ha
skadats med elpåfösare
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har det kommit in skadade grisar till KLS Ugglarps slakteri i Trelleborg. Nu har det kommit fram att grisarna levererades från en grisgård Kristianstads-trakten. Både Livsmedelsverket och Länsstyrelsen i Skåne län misstänker att grisarnas skador har uppstått genom att elpåfösare använts.

grisar1Skadade grisar
upptäckta på slakteri
i Trelleborg
Ett antal skadade grisar upptäcktes i förra veckan på slakteriet KLS Ugglarps i Trelleborg. Livsmedelsverket ställer sig frågande till hur skadorna uppstått. Ärendet har skickats över till Länsstyrelsen i Skåne län som har tillsynen över den aktuella grisbonden.

Livsmedelsverket:
frysta jordgubbar behöver inte kokas
Livsmedelsverket meddelar idag att faran med hepatit A i frysta jordgubbar är över. Enligt myndigheten har inga nya fall rapporterats de senaste tre månaderna. Utbrottet började i oktober 2012.

Svensk Cater
hotar FoodMonitor
FoodMonitor har tidigare berättat om att bland andra matgrossisten Svensk Cater inte informerat konsumenter om att det ris man handlat med kan ha kontaminerats med en allergen. Det uppskattade inte bolaget. Nu hotar Svensk Cater med juridiska åtgärder. Bolaget har dessutom tagit reda på var FoodMonitors reporter bor.

Kina stoppar amerikansk GM-majs
Kina har stoppat en sändning med 121 642 ton amerikanskt GM-ris. Anledningen enligt kineserna är att GM-majsen, som går under beteckningen MIR 162, inte har godkänts för konsumtion. Det inträffade är den största avvisningen av en spannmålsvolym någonsin från kinas hamnar. Det rapporterar Reuters.

Fler Food Trucks till Stockholm
Det blir allt populärare att köpa sin mat från ambulerande s.k. Food Trucks men det har varit komplicerat med tillstånd. På trafik- och renhållningsnämnden den 12 december väntas beslut fattas om en utökning av antalet nyttoparkeringstillstånd i Stockholm för Food Trucks, från 20 till 100 stycken.

Riseco3Larm om allergen i ris
Ris från matmäklaren AB Tage Lindblom i Järfälla har blivit kontaminerat med spår av mandlar. Det har upptäckts i en skolmatsal. Kontamineringen utsätter allergiker för livsfara. Bolaget har i dagarna återkallat riset som sålts över hela landet, men vill inte tala om vilken skolmatsal som drabbats. Och deras kunder, grossisterna Martin & Servera och Svensk Cater har hittills inte informerat konsumenter.

ugglarps2Ungko kalvade på
KLS Ugglarps slakteri
Plötsligt började en ungko kalva på slakteriet KLS Ugglarps i Kalmar. Då stod ungkon i en 5 meter lång och 90 centimeter bred box. På Livsmedelsverket är man starkt kritiska till att den aktuella köttbonden levererade ett dräktigt djur till slakt.

Glassbolag ber om
ursäkt för allergen
En konsument som nyligen ätit sorbetglass från glasstillverkaren Rättviks Glass i Rättvik på en restaurang i Leksand berättar att hon fick en allergisk reaktion. Nu ber glassföretaget om ursäkt för att ha använt ett odeklarerat tillsatsämne.

MAT
Premiär för M.A.T.
Den nya kedjan M.A.T. invigdes idag i Helsingborg. Det är Bergendahls som med det nya konceptet vill återknyta till forna tiders saluhallskänsla, samtidigt som det erbjuds moderniteter i form av ett unikt e-handelsupplägg och olika former av måltidslösningar för konsumenter med ont om tid, meddelar man.

JellydessertbaksidaThailandFler farliga Jelly-produkter upptäckta
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har Jelly-godis, som innehåller tillsatsämnet E 406 som riskerar att kväva konsumenter, sålts av ett livsmedelsföretag i Bjuv. Nu meddelar Helsingborgs kommun att man upptäckt ett godis med E 407, som är ett liknande tillsatsämne, som enligt uppgift sålts av grossisten Achau Lien Import & Export AB i Helsingborg.

madeleinerecept26nov1
Landleys Frestelser: Pulled kycklingratäng med grönkål och soltorkade tomater
Madeleine Landley: En månad kvar till julafton – tänk vad fort det går! Säkerligen har tankarna redan börjat cirkulera kring vad man ska laga till jul, hur planeringen ska läggas upp – och förstås vad man ska köpa i julklapp till sina nära och kära. Ja, julklapparna är jag dessvärre lika rådlös kring, däremot kan jag bjuda på ett gott tips till kvällens middag.

Gris med 30 centimeter stort bråck levererades till Skövde slakteri
En grisbonde i Västra Götaland har levererat en gris som är så svårt sjuk och skadad att både Livsmedelsverket och länsstyrelsen misstänker brott. Grisen, som hade ett 30 centimeter stort bråck, upptäcktes nyligen på Skövde Slakteri.

Stort matsvinn inom
det Svenska jordbruket
Det är inte bara hos konsumenterna som matsvinnet är ett problem. Jordbruksverket har i en ny undersökning kommit fram till att det Svenska jordbruket producerar cirka 400 000 ton mat årligen som aldrig lämnar gårdarna.

t20