KOMMENTAREN FoodMonitor har under flera år begärt att få ta del av de filmer som Livsmedelsverket skickat till länsstyrelsen – och publicerat ett antal av dessa. Det har inte alltid varit populärt inom industrin. Av statistik från Livsmedelsverket kan vi se att inte en enda film skickats till länsstyrelsen i år. Man kan undra varför.
De senaste 10 åren har Livsmedelsverket skickat löjeväckande få filmer till länsstyrelsen. Filmerna visar bland annat halta djur och djur med så kallat painface.
År 2020 skickade man flest – bara nio stycken.
Filmer som Livsmedelsverket tar kan vara mycket bra hjälpmedel för länsstyrelsen när åtalsanmälningar ska göras eller när det gäller att fatta beslut om bland annat djurförbud.
Filmerna kan också användas av media för att granska köttindustrin och Livsmedelsverket.
Vi kan konstatera att Livsmedelsverket under de senaste åren lagt ner allt mer tid på att motarbeta medias granskning genom att bland annat hårt maskera handlingar som beskriver brott mot djurskyddslagen som upptäcks på slakterier där myndigheten har offentliga veterinärer, OV, stationerade. Myndigheten har också satt i system att hårt maskera och i vissa fall till och med förvränga diarielistor så att journalister får det svårt att hitta avvikelser.
Att myndigheten skickar få filmer till länsstyrelsen tycks följa mönstret.
Vi kan konstatera att Livsmedelsverket aktivt blockerat media från att ta del av filmer för att skydda vissa företag. Det är oroande.
Det är nu så illa med Livsmedelsverkets sekretess att bara lagändringar eller ingripande från regeringen eller EU kan styra upp så att media åter fritt kan granska den myndigheten och dess kontrollobjekt.
Jag skulle gärna se en lag som kräver kameraövervakning av levandedjursbesiktningar på slakterier – och även kräver kameraövervakning i samtliga djurtransportbilar för livsmedelsproducerande djur. Forskning på SLU har visat på stora fördelar med den typen av kameraövervakning.
Jag kan också tänka mig att OV ska få bära kroppskameror.
Men lagen måste göra det möjligt för journalister att ta del av filmerna – annars är den inte värd mycket.
För allmänheten kan i dagsläget inte lita på att Livsmedelsverket, eller länsstyrelsen heller för den delen, kommer till rätta med det onödiga djurlidandet inom köttindustrin.
Det har alla avslöjanden i media de senaste åren tydligt visat.
Bilden: visar antal filmer på lidande djur som Livsmedelsverket skickat till länsstyrelsen de senaste tio åren. I bakgrunden ett nötkreatur med så kallat painface som tidigare filmats av Livsmedelsverket. Foto: Livsmedelsverket. Grafik: FoodMonitor.