Livsmedelsverket pekar ut gårdsslakteri men maskerar vad slakteriet ska ha gjort
KOMMENTAREN Livsmedelsverket har denna vecka vänt sig med ett ”överlämnande av djurskyddsärende avseende slakteri” till länsstyrelsen som handlar om ett gårdsslakteri. Men vad som påstås ha hänt har Livsmedelsverket maskerat så hårt att det inte går för media att utröna.
Termisk rusning på Northvolt ett – inte tillräckligt med brandsläckare – flera personer skickades till sjukhus
I måndags inträffade det en olycka på företaget Northvolt ett AB i Skellefteå – enligt bolagets egen uppgift kolliderade gripdonet för cellrengöring med fixturen för battericeller. Det orsakade så kallad termisk rustning.
Atria påträffade listeria i surimi – men ingen myndighet tycks veta var surimin kommer ifrån
Enligt ett livsmedelslarm har livsmedelskoncernen Atrias anläggning i Skene fått in ett positivt provsvar gällande listeria i surimi – som använts till bland annat produkten ”Skagenröra MSC”. Larmet gör också gällande att ursprunget till surimin är okänt. Men Atrias leverantör Swea Deli i Göteborg har svar.
UTRUSTNING Nedfall från Tjernobylolyckan som fortfarande hamnar i bland annat svamp och renkött i Sverige, kontroll av importerade livsmedel och uran och radon i vatten. Det är några av många anledningar att analysera radioaktiva nuklider även i vårt land. FoodMonitor testar därför nu produkten Radiacode 103, en scintillationsdetektor, som tycks vara ett attraktivt lågprisalternativ för myndigheter såväl som för konsumenter – och vi behöver din hjälp med förslag på prover!
Omsättningsraketen ChopChop behöver fokusera ännu mer på livsmedelssäkerhet
KOMMENTAREN Allt fler konsumenter tycks uppskatta restaurangkedjan Chop Chop Asian Express som drivs av ChopChop AB i Malmö. Bolagets omsättning har rusat i höjden de senaste åren – och man har samtidigt gjort en hälsosam vinst. Men det börjar dyka upp smolk i bägaren. Foto: FoodMonitor.