Bransch & Produktnytt
Matkasse anmäld till Konsumentverket
Matkassebolaget Bra Mat Hemma har anmälts till Konsumentverket av en av sina kunder för vilseledande marknadsföring. Anledningen är att kunden väntade sig att hitta närproducerade varor i sin Värmlandskasse men fick kyckling från Thailand och kött från Tyskland. Bolaget är ångerfullt idag.
Bättre skörd i Nordkorea
– men fortsatt risk för undernäring
FN:s livsmedels- och jordbruksorganisationen (FAO) och FN:s livsmedelsprogram (WFP) visar i en färsk kartläggning att skörden i Nordkorea förbättrats jämfört med 2010. Tvivel kvarstår dock kring näringsintaget, särskilt hos små barn.
Max ger 4.6 miljoner kronor
i katastrofhjälp
Hamburgerkedjan Max ger 4.6 miljoner kronor till SOS Barnbyars katastrofarbete på Afrikas horn. Max kunder har lagt pengar i insamlingsbössor i bolagets 87 restauranger runt om i landet. Varje krona som kunderna bidragit med har bolaget matchat med tre.
Bra tillgång
på ekoskinka
Tidigare år har tillgången varit begränsad. Men i år förutser samtliga av de stora kedjorna att kunna tillgodose konsumenternas ökande efterfrågan på ekologisk julskinka. Även dansk ekoskinka kommer att erbjudas i år, bland annat av Ica.
Klart med sänkt restaurangmoms
Nu är det bekräftat att restaurangmomsen från och med årsskiftet sänks från nuvarande 25 procent till 12 procent. Gårdagens riksdagsbeslut kan enligt beräkningar från HUI innebära tusentals nya jobb på längre sikt.
USA: Designa din pizza
med ny iPad app
De stora amerikanska pizzabolagen Pizza Hut, Domino's, och Papa John's, har utvecklat appar för beställning och leverans av pizza. Men nu tar Domino's ytterligare ett steg och låter kunderna även designa sin pizza med appen Pizza Hero. (VIDEO)
Choklad- och havrebollar återkallas
FoodMonitor berättade i tisdags om att en mjölkallergisk flicka blivit skadad efter att ha ätit en chokladboll från tillverkaren Be-Jis Havrebollar AB i Huddinge som innehöll mjölkprotein. Nu återkallar bolaget det kontaminerade partiet.
Vardag och fest på italienska
Riccardo Mondolfi (foto) från Bologna startade Matric Consulting 1991 efter avslutade universitetsstudier i ekonomi. Huvudverksamheten var då import av datakomponenter men snart började Riccardos favoritolivoljor smyga sig in bland importerna, eftersom han inte hittade dessa i svenska butiker. Idag är Matric Italgross AB en av Sveriges mest betydande leverantörer av Italiensk matkultur, med ett 30-tal anställda och ett helhetskoncept till butik och restaurang.
Anställd berättar om missförhållanden
på Svenskt Fågelkött
Svenskt Fågelkött AB utanför Vara försattes i konkurs i september efter att en företagsrekonstruktion misslyckats. Sedan dess har en konkursförvaltare drivit bolaget. Nu kommer uppgifter om missförhållanden på anläggningen.
Vanvårdade grisar i Finland
Den finska djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille har avslöjat grov vanvård på finska grisgårdar. Det rapporterar Hufvudstadsbladet. (VIDEO)
Läkare larmar om farliga
choklad- och havrebollar
Buksmärta, andningsbesvär, yrsel, och klåda. Det fick en nioårig mjölkallergisk flicka i Karlstad genomlida efter det att hon ätit tre tuggor av en chokladboll från bolaget Be-Jis Havrebollar AB i Huddinge. Tillverkaren lovar på sina förpackningar att chokladbollarna är mjölkfria. Nu bekräftar vd Tony Nilsson att hans produkter trots det har kontaminerats med mjölkprotein.
Tre Vi-butiker blir Coop
Enligt ett pressmeddelande köper Coop tre Vi-butiker i Stockholmsområdet för att utveckla sin verksamhet. Det handlar om två butiker på Lidingö och en i Vasastan.
Prisad ost från Östersund
Vid Scandinavian Dairy Contest, Skandinaviens största mejeritävling, vann Storsjö Svart från Östersund mejeri både guldmedalj och hederspris. Osten fick guldmedalj för sin kvalitet och smak och erhöll även hederspris i klassen för grynpipiga ostar 2011.
Inga pecannötter i Triumf Glass
storsäljande pecannötglass
En allergikonsulent i Umeå har anmält glasstillverkaren Triumf Glass till Livsmedelsverket. Anledningen är att hon anser att bolaget felmärkt att glassen "Glassmästarns Favoriter Himmelsk Röra" innehåller pecannöt.
”Hur kan det komma sig att en glass får heta Pecannötgräddglass då den inte innehåller pecannöt?”, skriver hon i sin anmälan till Livsmedelsverket.
Visselblåsare avslöjar
tonfiskindustrins rovdrift
En visselblåsare inom tonfiskindustrin har kontaktat miljöorganisationen Greenpeace. Han har berättat om hur rovfisket av tonfisk också innebär att valar och delfiner slaktas i stor omfattning. (VIDEO)
Jordbruket avgörande för
hållbar vattenförsörjning
Allteftersom världens vattenresurser närmar sig ohållbara nivåer i flera regioner, kommer det nuvarande förhållningssättet till ekonomisk utveckling och naturresursförvaltning inte längre fungera, säger FAO.
Svenska bönder använder
minst antibiotika
Den svenska försäljningen av antibiotika till djurhållande bönder är ungefär tre gånger lägre än i Danmark, och cirka nio gånger lägre än i Holland. Det visar ny försäljningsstatistik från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.
Laktosfritt behövs på äldreboenden
En 103-åriga kvinna kräver nu tårtkompensation för att hon felaktigt ansågs vara laktosintolerant på äldreboendet. Laktosintoleransen gjorde att hon inte fick annat än torra bullar. Men Celiakiförbundet anser att en laktosintolerans inte ska hindra äldre från likvärdig behandling.
Stevia istället för socker
EU har beslutat att från och med den 2 december tillåta det naturliga sötningsmedlet stevia i livsmedelsprodukter i alla medlemsstater. Den svenska stevialeverantören Granular AB står i startgroparna. Först ut med en dryck i Sverige är enligt uppgift deras kund dryckesbolaget Vitamin Well AB.
USA: pizza som grönsak
Är det tomatsås på en pizza så kan den räknas som en grönsak. Det tycker i alla fall republikanerna, som har den amerikanska saltindustrin och de amerikanska potatisodlarna i ryggen. Syftet är att motverka president Barack Obamas initiativ att göra skolluncherna i landet hälsosammare.
Nytt virus hotar
viktig matkälla
Ett nytt virus som drabbar kassava (eller maniok) sprider sig i stora delar av Östafrika, särskilt kring de stora sjöarna i regionen. Sjukdomen hotar därmed en viktig källa till både inkomst och mat enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO).
Pastej med nya smaker
Lagom till julperioden lanserar Scan två nya leverpastejer inom konceptet ”Välkommen hem till svenska gårdar.” Pastejerna är ugnsbakade och grovmalda och kommer i två svenskinspirerade smaksättningar, rökt sidfläsk och äpple samt trattkantarell och honung.
Matkasse = Årets julklapp
– Det är en nyhet, den säljer bra och den speglar den tid vi lever i. Matkassen gör att vi kommer bort från falukorvsträsket, säger Emma Hernell, analytiker på HUI Research angående att matkassen av HUI utsetts till Årets julklapp.
Klassisk must gör comeback
Coca-Cola meddelar att varumärket Bjäre nu gör comeback på julmusthyllorna. Den klassiska julmusten är tillbaka för försäljning på utvalda butiker runt om i landet.
Traditionella grödor spelar
nyckelroll för att bemöta
klimatförändringen
Traditionella livsmedelsgrödor och andra växter är i stort behov av skydd mot klimatförändringen och annan miljöpåverkan, säger FAO idag. Uttalandet kom i samband med tioårsdagen av det internationella fördraget för att bevara och dela växtgenetiska resurser.
Vitamin Well vill få stopp
på Livsmedelsverkets
negativa kommentarer
Dryckesbolaget Vitamin Well AB ogillar att Livsmedelsverkets personal kritiserar bolagets produkter i media. Därför vänder sig både bolagets vd och styrelseordförande nu med klagomål i ett brev till Livsmedelsverkets generaldirektör.
Stark peppar däckar reporter
Marshall Terry, som är reporter på radiostationen WFAE i Charlotte i USA, var ute på uppdrag för att intervjua Ed Currie i South Carolina som har som mål att odla världens starkaste peppar. Reportern ställde även upp på att testa pepparn – ett beslut som han snart fick ångra. (VIDEO)
Skånska planer på franskt samarbete
Enligt ett pressmeddelande har Skånemejerier tecknat en avsiktsförklaring om samarbete med franska mejerikoncernen Lactalis Group. Skånemejeriers styrelse utreder ett samarbete för att förbättra lönsamheten i mjölkproduktionen för ägarna och för varumärkenas fortsatta utveckling.
Klassiker med
tre lagringstider
Under Fernando di Lucas varumärke Zeta kommer nu de klassiska ostarna Parmigiano Reggiano och Grana Padano med tre olika lagringstider. "Tanken är att konsumenten ska kunna hitta just sin favorit och, vad vi tror, faktiskt hitta fler favoriter beroende på användningsområde", säger Christian Di Luca, vd på Gruppo Di Luca.
Scan riskerar 200 000 kronor i vite
för smutsiga slaktkroppar
Under de tre senaste månaderna har Livsmedelsverket påpekat brister på Scans slakteri i Linköping. Nu har tålamodet hos myndigheten tagit slut. I går gick en ansökan om vite på 200 000 kronor iväg till Förvaltningsrätten i Uppsala.
Sida 254 av 279