I juli dömde Förvaltningsrätten i Uppsala slakteriet Tallhöjdens Kött & Chark AB att betala 50 000 kronor i vite. Detta efter en ansökan från Livsmedelsverket. Nu är det dags igen. Livsmedelsverket vill att Tallhöjden betalar ytterligare 50 000 kronor.
21 dagar i karantän för ebola kan vara otillräckligt
Många myndigheter anger att inkubationstiden för ebola är upp till 21 dagar. Därför är karantänstiden så lång. Men en amerikansk forskare som undersökt det statistiska underlaget misstänker att detta är otillräckligt.
Ett larm har i dagarna gått ut om att produkten ”Nigera Taste Brown Beans” innehåller små kuvert med giftet aluminiumfosfid, som används för att bekämpa insekter. Intag av mer än ett halvt gram av den kemikalien kan leda svårbehandlad cirkulationskollaps och död. Vid kontakt med vatten bildas en giftig gas. Sju grossister och butiker säljer produkten i Sverige.
Expanderande restaurangkedjan O´Learys har tillsatt en ny marknadschef i form av Camilla Tienso (foto) som ska fortsätta utvecklingen av varumärket i Sverige och internationellt. ”Jag kan inte tänka mig ett mer spännande jobb”, säger hon.
Skövde slakteri AB i Skövde tycks vara en magnet för bönder som inte har sina djurs bästa för ögonen. Nyligen upptäcktes ännu en stor fullgången kalv vid slakt. Djurägaren hör hemma i Jönköpings län.
På slakteriet KLS Ugglarps i Trelleborg har en besiktningsveterinär upptäckt att en leverantör skickat 40 smågrisar, grillgrisar, som har en massa stämplar på sig. Det är ett tecken på bristande djurskydd, menar veterinären.
En grossist i Hisings-Backa har distribuerat krabbpastej till butiker i 11 kommuner. Krabbpastejen har visat sig innehålla det syntetiskt framställda och inom EU förbjudna azofärgämnet para-orange, E110. Detta enligt miljöförvaltningen i Göteborgs stad som i dagarna slagit larm.
Grossister i Malmö och Hisings Backa har enligt uppgift importerat biff från Polen som innehåller otillåtna halter av antibiotika. Nu ska köttet återkallas och destrueras.
Atria Foodservice meddelar att anmälan till Årets Sous Vide-kock 2015 nu är öppen. Tävlingen riktar sig till alla yrkesverksamma kockar och den 27 januari nästa år gör finalisterna upp om titeln på Restaurangexpo i Kista.
FoodMonitor har tidigare berättat om ett inbrott på slakteriet Roslagens Slakt & Chark AB i Norrtälje. Då stals bland annat en kontrollstämpel från Livsmedelsverket. Myndigheten misstänker att slaktslaktare ligger bakom.