Förlorade fingrar
på Dalsjöfors Kött
Vid två tillfällen förra månaden har personer skadats på slakteriet Dalsjöfors Kött AB i Dalsjöfors. Vid ena tillfället förlorade en städare två fingrar. Vi det andra tillfället skar sig en annan person svårt i handen. Detta enligt anmälningar bolaget gjort till Arbetsmiljöverket.
Läs mer …
Är dina handskar gjorda av hundskinn?
Barbariska slakterier i Kina slaktar hundar och säljer köttet. Skinnet används vid tillverkning av handskar som med stor sannolikhet hamnar i butiker inom EU. Det rapporterar djurrättsorganisationen PETA och tidningen Daily Mail.
Läs mer …
Läkemedelsverket: Kronans Droghandel Apotek bryter mot läkemedelslagen i Coop:s tidning
Läs mer …

Juniorkockarna
söker nya OS-stjärnor
Resan mot Culinary Olympics 2016 har börjat och 2015 ska ett nytt juniorlandslag bildas. Ansökan är nu öppen för unga kockar att söka plats i laget och således vara med och tävla om svenskt OS-guld 2016, meddelar man.
Foto: Per Erik Berglund / Znapshot AB
Läs mer …
Matexporten slår rekord
Enligt statistik från Kommerskollegium ökade svensk livsmedelsexport med hela 9 procent under årets tre första kvartal. Det innebär att exporttillväxten nu är rekordhög och målet att nå 100 miljarder kronor i livsmedelsexport år 2020 ligger inom räckhåll.
Läs mer …
Ola Lauritzson släpper
helvegetarisk kokbok
Kostprofilen, GI-experten och entreprenören Ola Lauritzson släpper tillsammans med Marlene Gustawson boken ”Gröna Soppor & Smoothie Bowls” i dagarna. Det är en helvegetarisk kokbok helt utan gluten, laktos och tillsatt socker.
Läs mer …
Konsument: vegobullar från Anamma började glöda
När en konsument skulle tillaga vegobullar i mikrovågsugnen började det ryka och glöda på bullarna. Bullarna, som tillverkats av livsmedelsföretaget Anamma Foods AB i Simrishamn, köptes in på ICA i Liljeholmen.
Läs mer …
Dafgårds backar om ekologisk pizzasås
FoodMonitor har tidigare berättat om att färdigmattillverkaren Gunnar Dafgårds AB i Källby påstått sig inte kunna tillverka helt ekologisk pizzasås. Livsmedelsverket har ställt sig undrande. Nu backar bolaget.
Läs mer …
Viking Line serverade listera-smittad rullsylta från Signal & Andersson
Resenärer som ätit i restauranger på rederiet Viking Lines färjor har den senaste månaden utsatts för listera-smittad rullsylta. Det visar en analysrapport som FoodMonitor tagit del av. När smittan i dagarna upptäcktes var nästan all berörd sylta uppäten. Rullsyltan har tillverkats av charkbolaget Signal & Andersson i Göteborg som bekräftar smittan och som nu vidtar flera åtgärder i sin anläggning.
Läs mer …
Fler vill äta
vildsvin till jul
Intresset för vildsvinsskinka till jul ökar. ”Vi ser en ökad försäljning av vildsvinsskinka på 10-15 procent, konstaterar Pär-Ola Andersson på Skånska vilt, en av landets största vilthanteringsanläggningar. Det ökade intresset för ekologiskt tros vara en orsak.
Läs mer …

Stjärnkockar bjuder
hemlösa på jullunch
Det är den tredje gången i ordningen som ett antal av Sveriges stjärnkockar den 18:e december bjuder på ”Jullunch för hemlösa” i Kungsträdgården i Stockholm. Människor som lever i utsatthet äter gratis medan resterande betalar 100 kronor. Samtliga intäkter går oavkortat till Stadsmissionens verksamheter.
Läs mer …