
Livsmedelsverket: nya avvikelser på Kronfågel
Trots avslöjandena i media förra månaden om oegentligheter på slakteriet Kronfågel i Valla så fortsätter problemen med avlivningen och avblodningen av slaktkycklingar. Det framgår av tre nya kontrollrapporter som Livsmedelsverket i dagarna skickat till Länsstyrelsen Södermanland. Länsstyrelsen förbereder åtgärder.
Läs mer …

Uppgifter: Livsmedelsverket har förbjudits att fotografera på Kronfågel – och klämda djur tas hand om innan myndighetens kontroller
Enligt uppgift har slakteriet Kronfågel i Valla förbjudit Livsmedelsverkets officiella veterinärer, OV, att ta bilder eller filma på slakteriets anläggning i Valla. Det förekommer också enligt uppgift att slakteriet tar bort klämda och skadade djur innan OV gör levandedjursbesiktningar. Bilderna på de klämda fåglarna har tagits på Kronfågels anläggning i Valla år 2019. Foto: Livsmedelsverket.
Läs mer …
Vägledningen om högdräktiga djur på slakterier håller inte måttet
Den vägledning från Jordbruksverket som officiella veterinärer, OV, på slakterier använder för att avgöra om ett högdräktigt djur olagligen transporterats håller inte måttet. Det rapporterar tidningen VeterinärMagazinet.
Läs mer …
25 ansökningar om skydd av livsmedelsprodukter hittills i år – däribland kanelbullen, semlan, kaffeost, köttbullar, Åkeröäpple och Norrlandsströmming
Fram till och med den andra juni har det i år kommit in hela 25 ansökningar om skyddad ursprungsbeteckning, skyddad geografisk beteckning eller garanterad traditionell specialitet, till Livsmedelsverket. Det är en rejäl ökning jämfört med åren innan. Bland andra branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer AB Stockholm har gjort ansökningar om kanelbullen, semlan och lussekatten. Vd Martin Lundell tycker det är hög tid att skydda svenska produkter.
Läs mer …
Livsmedelsverket ansöker om nytt utdömande av vite mot Jämtlandsgården Livsmedel
För att sterilisera utrustning och verktyg på slakterier krävs att man använder hett vatten som håller en temperatur på minst 82 grader Celsius. Så var det enligt Livsmedelsverket emellertid inte på slakteriet Jämtlandsgården Livsmedel AB i Hammerdal i april. Vattnet till en sterilisator för knivar höll en temperatur på bara 15 grader Celsius under pågående slakt. I dagarna har myndigheten därför ansökt om ett utdömande av vite mot slakteriet – igen.
Läs mer …
Bring Frigo föreläggs att följa EU-krav på temperaturmätning
Logistikbolaget Bring Frigo AB:s anläggning i Kumla brister i att uppfylla EU-lagstiftningen när det gäller system för temperaturmätning. Det påstår Livsmedelsverket som förra månaden lade ett föreläggande mot bolaget och som nu blivit offentligt.
Läs mer …
Kraftringen och Nordic Sugar kopplar ihop anläggningar
Läs mer …
Arbetare brännskadad på Lantmännen Unibake Sweden
Läs mer …
Ny olycka på Barillas knäckebrödsfabrik i Filipstad
I dagarna skadades på nytt en arbetare på livsmedelsföretaget Barillas knäckebrödsfabrik i Filipstad. Det framgår av en anmälan.
Läs mer …
Lillängshamnens Fiskrökeri AB föreläggs att ta bort rost och rengöra vagnar och golv
Livsmedelsverket säger sig ha upptäckt rost på en blandningsmaskin och bristande rengöring av vagnar och golv i livsmedelsföretaget Lillängshamnens Fiskrökeri AB:s anläggning i Skoghall. Det framgår av ett föreläggande i dagarna.
Läs mer …
Jordbruksverket kontrollerar varifrån jordgubbarna kommer
Jordbruksverket meddelar att konsumenter har rätt att få veta var jordgubbarna kommer ifrån. Därför kontrollerar myndigheten även i år att märkningen är korrekt.
Läs mer …