hon rostar sveriges bsta bnorHon rostar Sveriges bästa bönor
Sveriges bästa kaffe serveras vid kabinbanan i Åre. Där har Åre Kafferosteri sin nyöppnade kaffebar, Kabinbaren. Ett kraftigt uppsving i försäljningen den senaste tiden gör att ägaren och rostmästare Eva Gefvert Nordell vädrar morgonluft.

 

konsum vrmland bildar charkbolagKonsum Värmland bildar charkbolag
Butikskedjan Konsum Värmland tar steget och bildar aktiebolaget Värmlandschark som ska ta hand om charkproduktionen.
”Vi vill vara branschledande i egenproduktionen med Svenska och värmländska råvaror”, säger Jesper Gunnarsson Berg, nytillsatt vd i bolaget.

 

cafebarCafé Bar tog smällen
i blyskandalen
Skandalen med bly i kaffemaskiner har skakat den Svenska kaffeindustrin. Återförsäljaren Café Bar fick ta den största smällen i media.
"Det är vi som har hamnat i rampljuset tack vare media. Det har framkommit i mindre omfattning att det är några företag till som har samma maskintyp", säger Christer Svensson, vd i Café Bar.

ab-fil20eko20blabar20lingon20120liter203525Probiotisk ekofil
Sedan 2006 har så kallade probiotiska produkter ökat i försäljningsvärde med 38 procent, enligt en undersökning av Synovate. Nu kommer en ny fil – Arla a&b-fil, som innehåller två probiotiska bakterier och finns i smakerna naturell och blåbär/lingon, meddelar Arla.

returpack_skidorReturpack:
pantamera i fjällen
Nu och några veckor framåt invaderas de svenska fjällen av sportlovsfirare. Det innebär också att det konsumeras en hel del läsk och öl i fjällstugorna och många av de tomma burkarna och flaskorna åker lätt ner i soporna när det är dags för hemfärd. Därför satsar Returpack på att öka återvinningen i fjällen. I ett gemensamt test samarbetar man med anläggningarna Idrefjäll, Lindvallen, Järvsö och Ramundberget.

Carlsberg kritiserar
Sveriges Bryggerier
Bryggerijätten Carlsberg rasar mot branschorganisationen Sveriges Bryggerier. Bolaget uppskattar inte att organisationen igår gick ut med ett pressmeddelande som kritiserade kvaliteten på det Svenska kranvattnet.

flaskvattenimg_2227Svenskt Vatten: Ramlösa duger inte
som dricksvatten
Som FoodMonitor berättat om tidigare har flaskvattenbranschen goda tider efter härjningarna av vattenparasiten i Östersund. Branschorganisationen Sveriges Bryggerier rider på vågen och sår tvivel om kranvattnets kvalitet. Nu kontrar branschorganisationen Svenskt Vatten, och siktar in sig på mineralvattnet Ramlösa.

axfood-plastatervinning_new_largeAxfood ska
återvinna mera
Axfood har slutit avtal med återvinningsföretagen Hans Andersson Recycling, Ragn-Sells och Stena som tillsammans kommer att ta hand om hanteringen av alla typer av avfall i hela landet.
– Vi kommer i fortsättningen att se avfallet som en resurs, säger Anders Strålman, vd och koncernchef för Axfood, i ett pressmeddelande.

flaskvattenimg_2234
Parasit lyfte flaskvatten
Försäljningen av flaskvatten utan kolsyra ökade med 183.5 procent i detaljhandeln i januari. Den totala försäljningen landade på 1.2 miljoner liter. Det meddelar branschorganisationen Sveriges Bryggerier. Vattenparasiten i Östersund fick konsumenterna att tvivla på sitt kranvatten.

Kina drabbat av ny mjölkskandal
I Kina har en ny mjölkskandal uppdagats. Mjölkproducenter misstänks ha använt ett protein som utvunnits ur avfall från lädertillverkning, samt kemikalien melamin, för att få utspädd mjölk att tillsynes innehålla rätt mängd protein vid kontroller.

Atria förbättrade resultatet
trots minskad omsättning
Omsättningen minskade med 12,3 % under 2010. Detta till stor del gå grund av att tillverkningen av konsumentpackat kött i Sverige upphörde sommaren 2010. Däremot visar Atria Scandinavia ett klart förbättrat resultat.

Carlsberg bygger ut i Falkenberg
Carlsberg Sverige satsar på en helt ny produktionslinje på bryggeriet i Falkenberg. Enligt uppgift en investering på 130 miljoner kronor. ”Det finns en stark tro på bryggeriets framtid", säger produktionsdirektör Joakim Dannberg till Hallands Nyheter.

angus-tjur_new_largeHälsingestintan
lanserar svensk Angus
Hälsingestintan meddelar att man nu lanserar ett i Sverige unikt köttkoncept för dagligvarubutikerna. Det handlar om profilering av en specifik köttras, Angus, som tas från särskilt utvalda gårdar med bra djurhållning.

fao2011-02-17Minskad fattigdom
genom odling av
energi och mat
Att parallellt producera livsmedel och energi kan vara ett av de bästa sätten att främja länders livsmedels- och energisäkerhet och samtidigt minska fattigdomen, visar en ny FAO-rapport som publiceras idag.

SLV:s generaldirektör:
välj vegetariskt istället för kött
Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson vill få svenskarna att tänka mer på miljön när de väljer mat i butikshyllan. Genom att bland annat välja bort kött kan utsläppen av växthusgaser minskas.
”Det är positivt för klimatet om man minskar på köttportionerna eller byter ut kött mot ett vegetariskt alternativ någon gång i veckan", säger hon.

jespergunnarssonberg
Konsum Värmland vill
skydda sina grisbönder
Avräkningspriset på griskött fortsätter att falla på importerat fläskkött på grund av dioxinskandalen i Tyskland. Nu försöker butikskedjan Konsum Värmland öka andelen lokalproducerat på de värmländska matborden för att skydda sina leverantörer i länet.

Få vet skillnaden mellan bäst före-dag och sista för­bruknings­dag
Sex av tio uppger att de inte vet skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag, som båda är hållbarhetsmärkningar på livsmedel.  Det visar en undersökning som Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har gjort. Osäkerheten kan bidra till att mycket mat slängs i onödan.

crescendoimg_2188
Löfbergs Lila hårdsatsar på mörkrostade bönor
Kaffebolaget Löfbergs Lila tror på en fortsatt uppgång i efterfrågan på hela rostade bönor. Nu släpper bolaget sin hårdast rostade böna hittills - Crescendo.

LRF: Krisen inom
grisnäringen en ödesfråga
Enligt LRF hotar krisen inom grisnäringen att dra med sig hela den Svenska köttproduktionen.
”Avvecklingen av svensk grisnäring kan på sikt vara en ödesfråga för all slags köttproduktion i landet. Om grisbönderna blir för få kan slakterier tvingas att lägga ner, vilket i sin tur kan leda till att det på vissa orter kan finnas köttproducenter som inte har något slakteri att leverera till”, säger LRFs förbundsordförande Lars-Göran Pettersson.

t20