Det blir allt populärare att köpa sin mat från ambulerande s.k. Food Trucks men det har varit komplicerat med tillstånd. På trafik- och renhållningsnämnden den 12 december väntas beslut fattas om en utökning av antalet nyttoparkeringstillstånd i Stockholm för Food Trucks, från 20 till 100 stycken.
Ris från matmäklaren AB Tage Lindblom i Järfälla har blivit kontaminerat med spår av mandlar. Det har upptäckts i en skolmatsal. Kontamineringen utsätter allergiker för livsfara. Bolaget har i dagarna återkallat riset som sålts över hela landet, men vill inte tala om vilken skolmatsal som drabbats. Och deras kunder, grossisterna Martin & Servera och Svensk Cater har hittills inte informerat konsumenter.
Plötsligt började en ungko kalva på slakteriet KLS Ugglarps i Kalmar. Då stod ungkon i en 5 meter lång och 90 centimeter bred box. På Livsmedelsverket är man starkt kritiska till att den aktuella köttbonden levererade ett dräktigt djur till slakt.
En konsument som nyligen ätit sorbetglass från glasstillverkaren Rättviks Glass i Rättvik på en restaurang i Leksand berättar att hon fick en allergisk reaktion. Nu ber glassföretaget om ursäkt för att ha använt ett odeklarerat tillsatsämne.
Den nya kedjan M.A.T. invigdes idag i Helsingborg. Det är Bergendahls som med det nya konceptet vill återknyta till forna tiders saluhallskänsla, samtidigt som det erbjuds moderniteter i form av ett unikt e-handelsupplägg och olika former av måltidslösningar för konsumenter med ont om tid, meddelar man.
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har Jelly-godis, som innehåller tillsatsämnet E 406 som riskerar att kväva konsumenter, sålts av ett livsmedelsföretag i Bjuv. Nu meddelar Helsingborgs kommun att man upptäckt ett godis med E 407, som är ett liknande tillsatsämne, som enligt uppgift sålts av grossisten Achau Lien Import & Export AB i Helsingborg.
Landleys Frestelser: Pulled kycklingratäng med grönkål och soltorkade tomater
Madeleine Landley: En månad kvar till julafton – tänk vad fort det går! Säkerligen har tankarna redan börjat cirkulera kring vad man ska laga till jul, hur planeringen ska läggas upp – och förstås vad man ska köpa i julklapp till sina nära och kära. Ja, julklapparna är jag dessvärre lika rådlös kring, däremot kan jag bjuda på ett gott tips till kvällens middag.
Gris med 30 centimeter stort bråck levererades till Skövde slakteri
En grisbonde i Västra Götaland har levererat en gris som är så svårt sjuk och skadad att både Livsmedelsverket och länsstyrelsen misstänker brott. Grisen, som hade ett 30 centimeter stort bråck, upptäcktes nyligen på Skövde Slakteri.
Det är inte bara hos konsumenterna som matsvinnet är ett problem. Jordbruksverket har i en ny undersökning kommit fram till att det Svenska jordbruket producerar cirka 400 000 ton mat årligen som aldrig lämnar gårdarna.
Hela 45 procent av svenskarna anser att innehållet av fibrer är viktigt när de väljer bröd. Det är en ökning med 14 procent jämfört med föregående år. Det konstaterar Brödinstitutet i sin senaste undersökning. (Foto: Catarina Bennetoft)