Bransch & Produktnytt
870 miljoner kroniskt undernärda
Omkring 870 miljoner människor, eller en av åtta, lider av kronisk undernäring under 2010-2012 enligt FN:s nya hungerrapport som släpps idag.
Hon ska få maten att lyfta ytterligare för Scandic
Scandic satsar hårt på mat och dryck-verksamheten där kedjan ser en stor tillväxtpotential. I september rapporterade FoodMonitor om Scandics lansering av klassiska rätter på alla nordiska hotell. Nu har Scandic också tillsatt en ny tjänst på koncernnivå inom området Food & Beverage. Ulrika Garbrant (foto) har gedigen bakgrund från restaurangindustrin och tillträdde idag som Vice President Food & Beverage hos Scandic.
Chark-SM skänkte varor
för 100 000 till hemlösa
Idag delade Chark-SM 2012 ut ett ton charkprodukter för ett ungefärligt värde av 100 000 kronor, från domarbedömningarna som avslutades i förra veckan. På SIK i Göteborg fanns representanter från Stadsmissionen och Frälsningsarmén på plats för att hämta kött- och charkprodukterna.
– Chark-SM:s bidrag till Stadsmissionen uppskattas enormt mycket av de människor som söker hjälp hos oss, säger Kristin Jannerborn på Göteborgs Stadsmission.
Klister på Cloettas choklad
– är det farligt?
En konsument som nyligen skulle till att äta en kexchoklad från godisbolaget Cloetta upptäckte klister på chokladen. Nu vill konsumenten veta om det är farligt. FoodMonitor låter Cloetta svara.
Salmonella upptäckt
i Axfood´s fläskytterfilé
Axfood återkallar idag mörad fläskytterfilé efter att ha upptäckt salmonella i ett parti. Bolaget upptäckte smittan vid en rutinundersökning. Inga sjukdomsfall har enligt bolaget rapproterats.
Coca-Cola beroende kvinna
dricker sex liter om dagen
Brittiskan Charlene Daley är beroende av Coca-Cola. Hon började sin överkonsumtion när hon var 18 år, och dricker som mest sex liter om dagen. Nu berättar hon för Daily Mail om sitt beroende. (VIDEO)
Skandinavisk matmässa
i London i helgen
I helgen samlas matbolag med Skandinavisk inriktning i London för mässan Scandinavia Show. Bland annat finns matbolaget TotallySwedish, som driver två butiker i London och en onlinebutik med leverans till hela Storbritannien, på plats.
Landleys Frestelser: Höstgryta med lammfrikadeller och whiskey
Madeleine Landley: Nu i veckan var jag på Whiskeyprovning, det fick mig att tänka på en gryta som jag gjorde tidigare. Smakerna är delade när det kommer till whiskey, både om att gilla respektive ogilla, samt även vilken sort man föredrar. Ska det vara en rökig Whisky, en lättare Tennessee Whiskey, eller helt enkelt en smaksatt Bourbon? Smaken är som baken, men oavsett vilken man föredrar så har de alla gemensamt att bli toppen i matlagningen.
Kosttillskott med växten
Pueraria mirifica får inte säljas
Enligt Livsmedelsverket har EU-kommissionen listat växten Pueraria mirifica som så kallat ”Nytt livsmedel”. Livsmedel på listan måste säkerhetsvärderas innan de får säljas inom EU. Det har inte gjorts med Pueraria mirifica.
Fler kalkoner
i Värmland
Kalkonuppfödaren Adelsnäs Kalkoner på Värmlandsnäs vädrar morgonluft. Med ett nytt kalkonhus på 445 kvadratmeter för 1.5 miljoner kronor ska produktionen öka från 600 till cirka 1 500 kalkoner om året. Bygget ska vara klart till sommaren.
– Det är en liten nisch än så länge i Sverige. Men intresset ökar år från år, säger Per-Olof Eriksson, som driver Adelsnäs Kalkoner tillsammans med Ulrika Eriksson.
Glutenfria delikatesser från Semper
Matbolaget Semper vill att även glutenintoleranta konsumenter ska kunna ha en aktiv livsstil och ha till gång till produkter av samma kvalitet och vid samma tillfällen som alla andra. Därför utökar bolaget sitt glutenfria sortiment med Rosmarinknäcke med salt, Penne Tricolore, och Flapjack med Aprikos & Mandel.
Farfarskakan gör förnyad entré
Polarbröd meddelar att man nu lanserar Farfarskaka, en fiberrik tekaka av vete, rågkli och havrefiber. Det är en förnyad version av ett gammalt recept från Gösta Dannbergs omtycka konditori, som öppnade på 40-talet i Bredbyn.
Uppåt för kött, neråt för grönsaker
Enligt Statistiska Centralbyrån stiger försäljningen av kött i Sverige. Förra året landade den på cirka 38 miljarder kronor. Det är en ökning med drygt 12 procent jämfört med föregående år. Det rapporterar tidningen Jordbruksaktuellt.
Vattenbruk centralt
för att bekämpa hungern
Ett internationellt initiativ för att bättre förstå vattenbrukets roll för hungerbekämpning i fattiga länder har nu lanserats. Initiativet, som är ett internationellt samarbete mellan olika biståndsorgan, regeringar och universitet, kommer att utveckla hållbara policyer för att förbättra försörjningen för miljontals fattiga i låginkomstländer med livsmedelunderskott i Afrika, Asien och Latinamerika.
Så äter du en cupcake utan att slafsa
Hur ska man egentligen äta en cupcake. Foodbeast.com, som tidigare lärt oss hur man ska använda de små ketchupbägarna i snabbmatsrestaurangerna, har svaret. (VIDEO)
Smaka på Värmland slog besöksrekord
I helgen hölls matmässan Smaka på Värmland för andra gången i Mariebergsskogen i Karlstad. Enligt arrangörerna kom uppemot 12 000 besökare. Det är 5 000 fler än förra året.
Slakteri tog emot gravt vanvårdade nötdjur – hanteringen åtalsanmäls
Vanvårdade nötdjur kan ha olagligen transporterats till slakteriet Norrbottensgårdens slakteri i Luleå som slaktar på uppdrag av köttbolaget Nyhléns Hugosons. Det anser Livsmedelsverket som har åtalsanmält hanteringen.
Scandic stärker varumärket med klassiska rätter
”Scandics Klassiker” är första steget i hotellkedjan Scandics koncept att tydliggöra sitt varumärke. Fyra klassiska rätter är sedan 18 september en fast del av menyn på alla Nordiska hotell. ”Vi vill att gästerna ska känna igen sig på alla våra hotell och uppleva att vi är avspända, omtänksamma och kreativa i allt vi gör”, säger koncernchef Anders Ehrling i en kommentar.
Arlas fusion med
tyska MUH godkänd
I fredags godkände EU:s konkurrensmyndigheter fusionen mellan Arla och den tyska mejeriföreningen Milch-Union Hocheifel (MUH). Fusionen träder i kraft den 1 oktober, enligt ett pressmeddelande. Bland annat inebär detta att Arla får nya ägare i Tyskland, Belgien och Luxemburg.
Robot tar över i vingården
Många vingårdar har svårt att hitta arbetskraft att göra de monotona jobben. Nu finns det en lösning – vinroboten ”Wall-Ye” för 32 000 dollar. (VIDEO)
Höglandets Honung anmälda av bitillsyningsman – igen
Nu har det hänt igen. En bitillsyningsman har upptäckt misstänkta remsor i en av honungstillverkaren Höglandet Honungs bikupor. Ärendet har anmälts till Länsstyrelsen i Jönköping.
Landleys Frestelser: Filodegsinbakad falukorv
med stekt bön- och nässelröra
Madeleine Landley: Falukorv är en av mina favoriter i köket – det blir så krämigt och gott. Som en bonus är det även snabb- och lättlagat. En av utmaningarna med falukorv är för min del att göra något annorlunda. Falukorv är en sån där råvara som gärna lagas om och om igen på samma vis – falukorv i ugn, stroganoff eller vanliga stekta skivor är inte helt ovanliga tappningar. Känner du igen dig?
Arla blir störst i Storbritannien
Arla får utöka sin ägarkrets till att också omfatta mjölkbönder i Storbritannien genom en fusion med mjölkbolaget Milk Link. Det bestämde i dagarna EU:s konkurrensmyndigheter. Den nya konstellationen blir därmed Storbritanniens största mejeriföretag.
Arla lanserar tyska ”höghöjdsostar”
Arla lanserar nu nya ostar i serien Castello Alps Selection. Classic, Weissbier och Hirten tillverkas av bergsmjölk från kor som betar på hög höjd i tyska alperna. Området heter Allgäu, är beläget vid gränsen till Schweiz och Österrike och är Tysklands främsta region för premiumost.
Dålig is på restauranger i Karlstad
Karlstads kommuns miljöförvaltning har undersökt kvaliteten på is i restauranger och andra livsmedelsanläggningar i kommunen. Resultaten är nedslående. Av 19 inspekterade bolag fick majoriteten anmärkningar. I flera fall var halten av koliforma bakterier hög.
Populär kampanj
för att rädda fallfrukt
Äkta varas kampanj för att rädda fallfrukten har fått stor uppmärksamhet. Samtidigt vill många skänka äpplen, päron och plommon på föreningens fruktförmedling. Att ta tillvara den synnerligen närodlade frukten är dessutom ett sätt att slippa tillsatser, menar man. ”Det är roligt att intresset är så stort och fruktsäsongen är dessutom långt ifrån slut. Men det finns fortfarande tonvis med frukt som ruttnar bort i trädgårdar och i parker, som bara väntar på att tas till vara”, säger Björn Bernhardson, ordförande Äkta vara.
Vd i Svensk Mjölk lämnar
med omedelbar verkan
Meningsskiljaktigheter. Så beskriver branschorganisationen Svensk Mjölk anledningen till varför Christel Benfalk nu lämnar vd-posten med omedelbar verkan.
– Styrelsen och VD har haft olika uppfattningar om hur den pågående översynen av Svensk Mjölks verksamhet och finansiering ska bedrivas. Därför har Christel Benfalk och jag idag kommit överens om att hon lämnar Svensk Mjölk, säger Gunnar Pleijert, ordförande i Svensk Mjölk.
Föremål i Sempers Djungeldessert oroar småbarnsföräldrar
Två småbarnsföräldrar från Stockholm som nyligen åkte med flyg på semester skulle till att mata sin nio månader gamla pojke. I sista stund upptäckte de ett främmande föremål i produkten Djungeldessert från barnmatstillverkaren Semper. Nu vill de ha en förklaring av bolaget. Men Semper har inte visat någon större förståelse för deras oro.
Värmland:
Otillåten skylt kostar
30 000 kronor i vite
I Värmland gäller det för restauranger och nöjesställen att ta sig i akt när de sätter upp skyltar. I dagarna åkte Fastighetsbolaget Strävan AB på 30 000 kronor i vite efter åtta års strid med Värmlandspolisen. Det rapporterar tidningen Värmlands Folkblad.
Hallå där: Louise Johansson
Förra året blev hon Sveriges första Mästerkock, och sedan dess är inget sig likt. Idag driver Louise Johansson egna aktiebolaget Taste by Louise, en välbesökt blogg med samma namn och anlitas flitigt som föreläsare, matkreatör, leverantör av recept till tidningar, gästkock på mässor och mycket annat. Kokboken Taste by Louise kom ut efter vinsten och nu är en spännande uppföljare på gång. FoodMonitor ställde några nyfikna frågor till Louise. Foto: Stefan Edeltoft
Sida 240 av 283