För att öka lönsamheten väljer allt fler svenska köttbönder att vidareförädla och erbjuda sina kunder närproducerade och hantverksmässigt gjorda produkter. Ett företag som har lyckats är Tranhems Gård som ligger drygt en mil nordväst om Karlstad.
En lärare i Pasadena i Kalifornien fick sig en rejäl överraskning. I förpackningen med ekologisk sallad som hon köpt på butikskedjan Costcos butik i Alhambra såg hon två små ögon tillhörande en trädgroda. (VIDEO)
FAO:s matprisindex låg i oktober på 216 punkter, den lägsta nivån på elva månader. Nedgången sedan september är nio punkter, motsvarande fyra procent. Priserna ligger trots det på en högre nivå än förra året och förblir mycket rörliga, säger FAO.
Hälsingestintan och Ica meddelar att man inleder ett unikt samarbete. För första gången ska de svenska konsumenterna erbjudas svenskt hängmörat premiumkött som är spårbart ner på gårds- och djurnivå.
Godisautomatbolaget Click Candy i Arvika har en uppfinning som kommer till rätta med lösgodissnusket i dagligvaruhandeln. Lanseringen av bolagets första maskin hos Ica Kvantum i Arvika i februari gick över all förväntan. Men sedan dess har bolaget sargats av stridigheter och domstolstvister. Nu ska Ragnar Törner, före detta vd inom Stora Enso-koncernen, skapa ordning och reda i bolaget.
Scan AB ökar sin ägarandel i Siljans Chark AB från 39,3 procent till 53,5 procent. Detta som en del av bolagets satsning på att stärka den svenska primärproduktionen genom att satsa på lokala varumärken och samarbeten.
Presskonferensen blev lång. En japansk politiker försökte förklara hur säkert vattnet från Fukushima var att dricka efter att det gått igenom en reningsprocess. Men journalisten krävde gång på gång att få se bevis. Till slut stod politikern inte ut längre. Han drack vattnet. (VIDEO)
Samarbetet med världsberömda kocken Jamie Oliver har varit en stor framgång för hotellkedjan Scandic. Nu meddelar kedjan att Oliver har komponerat en helt ny nordisk Vintermeny som serveras i alla Scandics restauranger från den 1 november.
”Enskilda småskaliga brukare har mycket att vinna på att ingå i jordbrukskooperativ. Det stärker deras förhandlingsposition och ger dem möjlighet att dela på produktiva tillgångar, vilket bidrar till en förbättrad livsmedelsförsörjning och minskad fattigdom för miljontals människor.”