Grisar dyker ofta upp på landets slakterier med ryggarna i det närmaste täckta med identifieringsnummer. Dessa nummer kommer i regel från tatueringshammare som grisbönderna slår grisarna med. Nu larmar en officiell veterinär om systematisk överanvändning hos en ekologisk grisbonde i Värmland.
Åhléns gör en av sina största satsningar någonsin inom mat och dryck när Restaurang Pane Fresco i sommar öppnar På Åhléns City i Stockholm. Det är mångsysslaren och matprofilen Paolo Roberto som nu ska öppna sin första egna restaurang.
FoodMonitor har tidigare berättat om 326 transportdöda höns som upptäckts på slakteriet Håkantorp slakteri i Vara. Nu kommenterar slakteriet händelsen. Bland annat tillrättavisas en chaufför. FoodMonitor publicerar idag slakteriets kommentar i sin helhet.
Den senaste tiden har inte mindre än elva kalvar hittas dumpade på två platser i Hagfors kommun. Kommunen är förbryllad och har gjort en åtalsanmälan gällande bland annat miljöbrott.
FoodMonitor har tidigare berättat om ett europeiskt livsmedelslarm som gällde en stekspade på butikskedjan Jula. Idag meddelar bolaget att man stoppar produkten.
326 transportdöda höns upptäckta på Håkantorp slakteri – misstänks ha kvävts ihjäl
Hönsslakteriet Håkantorp slakteri i Håkantorp har varit i blåsväder många gånger de senaste åren. Bolaget har gång på gång lovat att bättra sig. Men nu har det hänt igen att transportdöda höns har upptäckts av en officiell veterinär.
Netto, Martin & Servera, Rusta, Lagerhaus, och XXL. Dessa och 45 andra företag och privatpersoner har i dagarna fått ett brev från Livsmedelsverket eftersom de enligt myndigheten tagit in köksutrustning i plast av polyamid- eller melamin från Kina eller Hong Kong till Sverige utan att först få godkänt av gränskontrollen. Den här typen av plast kan i vissa sammanhang, som FoodMonitor berättat om tidigare, utgöra en hälsorisk.
Livsmedelsföretagen ska hantera media med nya riktlinjer
Hästköttskandaler, ständiga livsmedelslarm, och plågade djur som upptäcks på slakterier. Den svenska livsmedelsindustrin har varit hårt ansatt de senaste åren. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen tycks nu ha identifierat vad de ser som ett av de viktigaste problemen – att medlemmarna säger fel saker till journalister. Idag meddelar organisationen att riktlinjer tagits fram så att medlemmarna gör rätt.