Maria Forshufvud, VD Svenskt Kött, går idag ut med en offentlig kommentar kring de senaste rapporterna om hästkött i lasagne. Att detta kan hända anses vara ett svek mot konsumenterna men också att en sund skepsis gentemot låga priser på varor som rimligtvis borde kosta mer är befogad. Forshufvud konstaterar också att vi lägger hälften så mycket av vår disponibla inkomst på mat idag, jämfört med 1964. Läs hennes egna ord här:
Som FoodMonitor berättat om tidigare så misstänker det brittiska livsmedelsverket FSA att kriminella ligger bakom hästköttskandalen. Idag medddelar livsmedelsbolaget Findus att man har inlett en rättslig process mot leverantören Comigel och dess underleverantörer.
FSA: sannolikt att kriminella saboterat Findus produkter
Enligt det brittiska livsmedelsverket FSA är det med stor sannolikhet kriminella som bär ansvaret för att Findus produkter innehåller mellan 60 och 100 procent hästkött. Dessutom kommer nu uppgifter om att hästarna som använts kommer från Rumänien.
FoodMonitor var på plats under dagens final av Årets Kock 2013 och vill gratulera Daniel Räms, Räms Mat & Gastronomi i Stockholm, som för bara några timmar sedan tog hem segern. På frågan om han skulle komma på banketten efteråt svarade en euforisk och lite chockad Daniel: ”Ja, jag hoppas det.” Foto: Mats Holmström
Även matbolaget Axfood har fått kött från den leverantör som levererat nötköttslasagne som innehöll 99 procent hästkött till livsmedelstillverkaren Findus. För säkerhets skull återkallar Axfood idag tre av bolagets egna lasagneprodukter.
Nu har livsmedelsbolaget Findus fått tillbaka provsvaren för den 1-portion 375 grams lasagne som säljs i Sverige. Och resultaten är som befarat. Lasagnen innehåller mellan 60-100 procent hästkött. Findus har därför beslutat att återkalla produkten.
Madeleine Landley: Bor du i Stockholm och gillar korv? Då är kanske Korvfestivalen något för dig? Den här helgen ställer Korvakademin till med korvfest på Nordiska museet. Man kommer att kunna prata korv, stoppa korv, äta korv och handla korv. Olika tillbehör och drycker till korv kan ätas och köpas, och troligtvis kommer man också att drömma om korv efteråt.
Enligt det brittiska Livsmedelsverket, FSA, har mer än 60 procent hästkött upptäckts i produkter från livsmedelsbolaget Findus. I bolagets nötköttslasagne hittades hela 99 procent hästkött. Tidigare har hästkött hittats hos bland andra Burger King. Myndigheten kräver nu bättring av hela livsmedelsindustrin.
Enligt siffror från restaurangguiden Gastrogate´s lunchprisindex kostar en genomsnittlig lunch idag 79,10 kronor. Detta innebär att priset är uppe på rekordnivå – trots att det nu gått ett år sedan restaurangmomsen sänktes. ”Många krögare har prioriterat annat än prissänkningar för att klara konkurrensen, kommenterar Elias Norström, VD Gastrogate.
I april släpps en ny kokbok som skiljer sig från mängden: ”Glöd – Mat med mening” är titeln och det är chefen för Coop Provkök, Sara Begner, som ligger bakom. I boken får man följa med Sara på inspirerande resor till Kenya, Guatemala, Vietnam och Balkan, där hon samtalar med kvinnor om deras levnadsvillkor och lagar mat tillsammans med dem. FoodMonitor ställde några nyfikna frågor till Sara om bokprojektet. Foto: Mats Holmström
Som FoodMonitor berättat om tidigare i artikeln ”Konsumentverket kritiserar Nutural” så har myndigheten riktat allvarligt kritik mot Marknadsföring & Media i Norden AB för den verksamhet med försäljning av kosttillskott som bedrivs under namnet Nutural. Men Nutural uppskattade inte att FoodMonitor berättade om detta och vill nu stoppa publiceringen.