Det nederländska livsmedelsverket larmar om att bekämpningsmedlet klorpyrifos påträffats i en sändning päron från Kina. Päronen har nått Sverige och flera kommuner utreder nu ärendet och har rapporterat till EU-kommissionen.
Trädgårn i Mellansverige larmar om misstänkt bedrägeriförsök med eko-jordgubbar
Jordbruksverksamheten Trädgårn i Mellansverige i Södertälje, som odlar bland annat eko-jordgubbar och är anslutna till KRAV, har i dagarna anmält till Livsmedelsverket om att ett företag med säte i Åsele försöker använda dem i vad man betecknar som ett misstänkt bedrägeri. Det var en noggrann ICA-handlare som först anade att allt inte stod rätt till och kontaktade Trädgårn.
Jordbruksverket: livsmedelsförsörjningen kan komma att påverkas om fjäderfänäringen fortsätter att drabbas hårt
I dagarna har Jordbruksverket rapporterat om hur man ser på läget i landet till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Fågelinfluensan är ett hot som kan komma att påverka livsmedelsförsörjningen.
Gris med gammal allvarlig skada på halsen levererades till Skövde Slakteri
Förra månaden upptäckte en av Livsmedelsverkets officiella veterinärer, OV, på slakteriet Skövde Slakteri AB i Skövde en gris som hade en gammal allvarlig skada på halsen. Det framgår av en anmälan som nu blivit offentlig. Livsmedelsverket har sekretessbelagt uppgifter om grisbonden.
Beriksson lanserar nytt iste "med solvarm fruktsmak"
PRODUKTNYTT Grossisten Beriksson AB i Trollhättan meddelar att man lanserar en serie drycker – Richards Sun Iced Tea som produceras i Berlin – som är tillverkade av bryggt svart te, fruktjuice och rörsocker. Teet finns i smakerna vattenmelon/ananas, acai/lime, granatäpple, citron, blåbär och persika. Foto: FoodMonitor.
Mjökbolaget Arla meddelar att man för att utse Årets Smak har analyserat 20 000 Instagram-inlägg från inflytelserika kockar och konditorer från hela världen. Populärt bland dessa är enligt bolaget rostat, karamelliserat och fermenterat. Bilden: Arlas smakkarta. Foto: Arla Pro.
Skövde Slakteri: dålig likriktning hos OV möjlig orsak till ökning i antal anmälningar
Som FoodMonitor berättat om tidigare så visar statistik från Livsmedelsverket att slakteriet Skövde Slakteri AB i Skövde hade den största ökningen i antalet anmälningar som officiella veterinärer, OV, gjort till länsstyrelsen förra året. Det handlar om brister i djurskyddet som i regel uppstått hos primärproducenter och transportörer. Stefan Kylén, vd i Skövde Slakteri AB, kommenterar nu saken.
Djurens Rätt vill göra fredagar kycklingfria – samarbetar med kocken Fredrik Kämpenberg
Djurrättsorganisationen Djurens Rätt meddelar att man lanserat en kampanj för att erbjuda konsumenter kycklingfria val. Man vill bland annat etablera fredagar som kycklingfria. Till sin hjälp har man tagit kocken Fredrik Kämpenberg. Foto: Djurens Rätt.
OV på slakterier gjorde fler anmälningar till länsstyrelsen förra året – största ökningarna på Skövde Slakteri och KLS Ugglarps i Dalsjöfors
Förra året gjorde Livsmedelsverkets officiella veterinärer, OV, stationerade på Sveriges slakterier inte mindre än 1 691 anmälningar till länsstyrelsen om upptäckta djurskyddsbrister – som i regel uppstått hos primärproducenter eller hos transportörer. Det är en ökning med 131 anmälningar jämfört med året innan. FoodMonitor har hela listan med slakterierna. Anna Lindgren, veterinärinspektör på Livsmedelsverket, kommenterar siffrorna.