Igår korades 15 svenska mästare i Chark-SM 2014. Hos arrangören SIK konstaterar man att såväl små som storskaliga producenter kan ta fram charkuterier av högsta kvalitet. Foto: Chark-SM
Som FoodMonitor berättat om tidigare så saknar Livsmedelsverket en plan för en övergång från fredstid till förhöjd beredskap. Men den myndigheten är inte ensam. Det konstaterar forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
I slutet av förra veckan slog Livsmedelsföretagen larm om att Livsmedelsverket gjort en tolkning av EU:s nya märkningsregler som skulle kunna innebära att livsmedel stoppas lagom till julhandeln. Idag har dock Livsmedelsverket lämnat lugnande besked. ”Livsmedelverket har varit lyhörda i den här frågan”, säger Marie Söderqvist (foto), VD Livsmedelsföretagen.
Livsmedelsverket inte förberett för höjd beredskap
Rysslands aggression mot sina grannar gör att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, nu på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, vill ta reda på hur bra Sveriges civila beredskap är. Det står klart att Livsmedelsverket saknar planering för övergång från fredstid till höjd beredskap. Man vet helt enkelt inte vad som krävs.
Bräcke kommun kan inte kan svara på frågor om hur deras livsmedelskontroll av företag går till. Man kan inte ens visa upp kontrollrapporter från utförd tillsyn, eller berätta hur verksamheten finansieras. Det konstaterar Länsstyrelsen Jämtlands län som gjort en revision.
Förra veckan kom det in 12 lamm till slakteriet Knorrevången i Glimåkra som var så smutsiga att besiktningsveterinären på plats nu slår larm till Länsstyrelsen i Kronobergs län, som har tillsynen över den aktuella djurbonden.
I juli dömde Förvaltningsrätten i Uppsala slakteriet Tallhöjdens Kött & Chark AB att betala 50 000 kronor i vite. Detta efter en ansökan från Livsmedelsverket. Nu är det dags igen. Livsmedelsverket vill att Tallhöjden betalar ytterligare 50 000 kronor.
21 dagar i karantän för ebola kan vara otillräckligt
Många myndigheter anger att inkubationstiden för ebola är upp till 21 dagar. Därför är karantänstiden så lång. Men en amerikansk forskare som undersökt det statistiska underlaget misstänker att detta är otillräckligt.