Enligt nya siffror från SCB steg restaurangernas försäljningsvolym med 2,9 procent under juni jämfört med samma period förra året. ”En förklaring kan vara att branschen kunnat pressa priserna när momsen på restaurangmat är densamma som i livsmedelsbutik, kommenterar Eva Östling, vd på Visita.
Yvonne Andersson i Hagfors satt i dagarna på sin altan och tog en klunk av Coops filmjölk. Då kände hon något som rörde sig i munnen. Det var larver. Det rapporterar sajten nwt.se.
Franchisetagare ville inte betala övertidsersättning – hittade på anställda
En av snabbmatjätten Subway:s franchisetagare i Washington ville absolut inte ge sin personal övertidsersättning. Därför användes påhittade anställda i bokföringen. Det påstår en tidigare anställd i en stämning mot bolaget som i dagarna lämnats in till en federal domstol i USA. Det rapporterar The Huffington Post.
En del kommuner är noga med att kontrollera att menyerna på pizzerior verkligen stämmer. Att bland annat fetaosten verkligen är vad den utger sig för att vara och inte salladsost. I andra kommuner görs en begränsad eller ingen kontroll. Enligt Eda kommun orsakar det en snedvridning i konkurrensen. Och företagarna klagar.
Ingemar Rosell och hans fru bor på Hälsö och skulle till att laga middag i måndags kväll. Då exploderade plötsligt ugnsluckan i köket och de fick glassplitter över sig. Ugnen köptes in på IKEA i juni 2007 i samband med att de byggde om sitt kök. Händelsen är anmäld till Konsumetverket.
Lamm och får som inte blir tillräckligt bedövade innan avlivning och därför försöker fly. Djur som är vid medvetande och sparkar med benen när halsen skärs av. Och personal som inte kan uppvisa kompetensbevis. Problemen på Gothemsgården Gotland AB i Slite fortsätter enligt Livsmedelsverket. Myndigheten har i dagarna åtalsanmält slakteriet till Lokal Åklagare i Visby för brott mot djurskyddslagen.
Idag publicerar FoodMonitor Livsmedelsverkets sekretessbelagda bilder
I slutet av februari var två transportörer hos en uppfödare i Södermanland och hämtade slaktkycklingar åt kycklingslakteriet Lantmännen Kronfågel i Valla. Det som transportörerna fick se hos uppfödaren fick dem att larma om djurplågeri. Livsmedelsverket sekretessbelade direkt ärendet i sin helhet och brydde sig inte om att anmäla händelsen till länsstyrelsen. Men idag kan FoodMonitor avslöja vad transportörerna såg.
Den humanitära situationen i Gaza försämras allt mer. Det lager som FN:s livsmedelsprogram, WFP, använder har träffats. Och en fabrik man samarbetat med har brunnit ner. Organisationen meddelar idag att man trappar upp insatsen i området och att man omedelbart behöver 330 miljoner kronor för att kunna leverera brådskande humanitärt bistånd till människor som drabbats av konfliken.
Som FoodMonitor berättat om tidigare så föranledde lite missfärgning och rost på en kåpa att Livsmedelsverket belade Matfabriken i Sala AB med vite. Efter det att bolaget överklagat så får man nu ytterligare två månader på sig att rätta till bristerna.
Spendrups använder konventionell humle till ekologisk öl
Enligt vad FoodMonitor erfar så har öltillverkaren Spendrups Bryggeri AB använt konventionell humle till vissa av sina ekologiska produkter sedan den 15 augusti 2011. Bolaget menar att det inte funnits något annat alternativ.