Bransch & Produktnytt
Så tillverkas McDonald´s
pommes frites
Hamburgerjätten McDonald´s pommes frites är bland de bästa i världen. Men hur tillverkas de egentligen? En ny video ger svaret. (VIDEO)
DEBATT: Svar till Per Lindahl, ordförande för Svensk Fågel
Per Lindahl skriver att branschorganisationen Svensk Fågels medlemmar följer ett djuromsorgsprogram som går längre än både svensk och europeisk lagstiftning. Per Lindahl berättar däremot inte att det omtalade djuromsorgsprogrammet innebär att uppfödarna kan överskrida den lagstadgade beläggningsgraden i kycklingstallarna, som är omkring 13 kycklingar per kvadratmeter.
Landleys Frestelser: Vermoutgräddiga fläskmedaljonger med lins- och päronsallad
Madeleine Landley: När jag inte skriver om mat jobbar jag som grafisk formgivare. Jag jobbar hemifrån och har gjort det i över ett år nu. Det är otroligt skönt, men nackdelen är att veckodagarna lätt flyter ihop. Hade det inte varit för ett återkommande tema hade jag varit helt lost.
Atria återkallar Arbogapastej
Ett parti av Atria Scandinavias Arbogapastej har inte kokats ordentligt. Därför kan pajen innehålla skadliga bakterier. Idag återkallar bolaget pajen.
Livsmedelspriserna och
volatiliteten väntas öka
För att komma till rätta med de kraftiga prissvängningarna på livsmedelmarknaden krävs en förbättrad samhällsstyrning som ser till att trygga livsmedelsförsörjningen, sade FAO:s generaldirektör José Graziano da Silva vid ett ministermöte om volatila livsmedelspriser där omkring 20 ministrar deltog.
City Gross störst av superföretagen
När affärsinformationsföretaget PAR för åttonde året i rankar svenska aktiebolags utveckling är City Gross det största av de så kallade superföretagen. Analysen bygger på en sammanvägd bedömning av tillväxt, vinst, avkastning, effektivitet, kapitalstruktur och finansiering.
Hemköps engångshandskar stoppas
Hemköps butikspersonal har, över hela landet, använt engångshandskar i vinyl som innehåller ftalater. Nu har Stockholms stad stoppat bolaget.
– Det var vid en inspektion jag gjorde i en Hemköpsbutik som jag upptäckte att deras handskar inte är anpassade för feta livsmedel, säger Staffan Hansson, Livsmedelsinspektör, Stockholms Stad.
Äkta vara blir medlem
i Svenska konsumenter
Föreningen Äkta vara meddelar att man nu blir medlem i paraplyorganisationen Sveriges konsumenter. På så sätt hoppas föreningen kunna nå ut till fler och få en större tyngd i matdebatten.
Nu färre än 5 000 svenska mjölkbönder kvar
De senaste tio åren har mer än hälften av alla mjölkgårdar i Sverige lagts ner. Kvar är idag 4 992 mjölkbönder. Det meddelar branschorganisationen Svensk Mjölk.
Halvera antalet hungriga
fortfarande möjligt
Om världens länder ökar sina insatser för att minska hungern kan milleniemålet om att halvera andelen hungriga till 2015 fortfarande nås, sade FAO:s generaldirektör José Graziano da Silva vid öppningsceremonin för kommittén för tryggad livsmedelsförsörjning (CFS).
Scan bantar organisationen
Scan fortsätter skära ned. Enligt uppgift är nästa åtgärd att slopa nattskiftet med cirka 70 personer på grisslakteriet i Kristianstad. MBL-förhandlingar inleddes i måndags. Många blir utan arbete.
Bråk om pilgrimsmusslor
i engelska kanalen
Det har den senaste veckan blossat upp en konflikt mellan franska och brittiska fiskare över rättigheterna att fiska pilgrimsmusslor i engelska kanalen. Franska båtar har vid flera tillfällen omringat brittiska och kastat stenar och förolämpat britterna. (VIDEO)
Landleys Frestelser: Bacontoppad torskrygg och bruten potatis med mango- och kräftsallad
Madeleine Landley: Härom veckan åt jag en alldeles fantastisk middag på en restaurang i Stockholm. Stället var nyrenoverat och öppnat under nytt namn, och själva inredningen var inbjudande och personalen i toppklass. Vid detta tillfälle hade jag förmånen att följa med två riktiga vinnördar och jag kan förstå att de valde denna restaurang; ena väggen bestod av en gigantisk vinkyl – i stort sett från golv till tak – proppad med spännande viner. Jag åt en torskrygg med oxsvanskompott som bara smälte i munnen, och det omsorgsfullt utvalda rödvinet passade perfekt till. Det blev ett av de bästa restaurangbesöken jag varit med om.
Information om GMO
på matförpackningen
– ett rimligt krav?
Varför kan inte livsmedelsbolagen tala om på sina förpackningar om maten innehåller GMO? Det frågar sig kändisar som Danny DeVito, Dave Matthews, och Bill Maher. I Kalifornien ska invånarna den 6 november rösta om en ny lagstiftning som heter ”Proposition 37”.
Sanningen om sockerläsken
Sockerläsk som Coca-Cola och Pepsi orsakar bland annat fetma och diabetes. Nu har ”The Real Bears” tagit fram en animerad kortfilm som visar dig vad de stora läskbolagen inte vill att du ska veta. (VIDEO)
Sverige dominerade
i Culinary Olympics!
De svenska framgångarna fortsatte även idag. Svenska Kocklandslaget tog idag sitt tredje OS-guld i Culinary Olympics i tyska Erfurt. Det blev vinst i båda deltävlingarna ”Kalla Bordet” och ”Varmköket”. Svenska Kocklandslaget befäster därmed sin position som världens mest framgångsrika kocklandslag med medaljer från samtliga VM och OS sedan 1999.
Sverige tog hem
delseger i Kockolympiaden
Idag avgjordes de sista deltävlingarna i Olympiade der Köche i Erfurt, Tyskland. Fazer Culinary Team från Sverige tävlade i storköksklassen mot 15 andra internationella lag. Det svenska laget tog hem guldmedaljen med 96 poäng av maximala 100. ”Laget har gjort en suverän insats”, konstaterar Kurt Weid som är mentor för det svenska laget. Den totala vinnaren av Olympiade der Köche utses imorgon, onsdag.
870 miljoner kroniskt undernärda
Omkring 870 miljoner människor, eller en av åtta, lider av kronisk undernäring under 2010-2012 enligt FN:s nya hungerrapport som släpps idag.
Hon ska få maten att lyfta ytterligare för Scandic
Scandic satsar hårt på mat och dryck-verksamheten där kedjan ser en stor tillväxtpotential. I september rapporterade FoodMonitor om Scandics lansering av klassiska rätter på alla nordiska hotell. Nu har Scandic också tillsatt en ny tjänst på koncernnivå inom området Food & Beverage. Ulrika Garbrant (foto) har gedigen bakgrund från restaurangindustrin och tillträdde idag som Vice President Food & Beverage hos Scandic.
Chark-SM skänkte varor
för 100 000 till hemlösa
Idag delade Chark-SM 2012 ut ett ton charkprodukter för ett ungefärligt värde av 100 000 kronor, från domarbedömningarna som avslutades i förra veckan. På SIK i Göteborg fanns representanter från Stadsmissionen och Frälsningsarmén på plats för att hämta kött- och charkprodukterna.
– Chark-SM:s bidrag till Stadsmissionen uppskattas enormt mycket av de människor som söker hjälp hos oss, säger Kristin Jannerborn på Göteborgs Stadsmission.
Klister på Cloettas choklad
– är det farligt?
En konsument som nyligen skulle till att äta en kexchoklad från godisbolaget Cloetta upptäckte klister på chokladen. Nu vill konsumenten veta om det är farligt. FoodMonitor låter Cloetta svara.
Salmonella upptäckt
i Axfood´s fläskytterfilé
Axfood återkallar idag mörad fläskytterfilé efter att ha upptäckt salmonella i ett parti. Bolaget upptäckte smittan vid en rutinundersökning. Inga sjukdomsfall har enligt bolaget rapproterats.
Coca-Cola beroende kvinna
dricker sex liter om dagen
Brittiskan Charlene Daley är beroende av Coca-Cola. Hon började sin överkonsumtion när hon var 18 år, och dricker som mest sex liter om dagen. Nu berättar hon för Daily Mail om sitt beroende. (VIDEO)
Skandinavisk matmässa
i London i helgen
I helgen samlas matbolag med Skandinavisk inriktning i London för mässan Scandinavia Show. Bland annat finns matbolaget TotallySwedish, som driver två butiker i London och en onlinebutik med leverans till hela Storbritannien, på plats.
Landleys Frestelser: Höstgryta med lammfrikadeller och whiskey
Madeleine Landley: Nu i veckan var jag på Whiskeyprovning, det fick mig att tänka på en gryta som jag gjorde tidigare. Smakerna är delade när det kommer till whiskey, både om att gilla respektive ogilla, samt även vilken sort man föredrar. Ska det vara en rökig Whisky, en lättare Tennessee Whiskey, eller helt enkelt en smaksatt Bourbon? Smaken är som baken, men oavsett vilken man föredrar så har de alla gemensamt att bli toppen i matlagningen.
Kosttillskott med växten
Pueraria mirifica får inte säljas
Enligt Livsmedelsverket har EU-kommissionen listat växten Pueraria mirifica som så kallat ”Nytt livsmedel”. Livsmedel på listan måste säkerhetsvärderas innan de får säljas inom EU. Det har inte gjorts med Pueraria mirifica.
Fler kalkoner
i Värmland
Kalkonuppfödaren Adelsnäs Kalkoner på Värmlandsnäs vädrar morgonluft. Med ett nytt kalkonhus på 445 kvadratmeter för 1.5 miljoner kronor ska produktionen öka från 600 till cirka 1 500 kalkoner om året. Bygget ska vara klart till sommaren.
– Det är en liten nisch än så länge i Sverige. Men intresset ökar år från år, säger Per-Olof Eriksson, som driver Adelsnäs Kalkoner tillsammans med Ulrika Eriksson.
Glutenfria delikatesser från Semper
Matbolaget Semper vill att även glutenintoleranta konsumenter ska kunna ha en aktiv livsstil och ha till gång till produkter av samma kvalitet och vid samma tillfällen som alla andra. Därför utökar bolaget sitt glutenfria sortiment med Rosmarinknäcke med salt, Penne Tricolore, och Flapjack med Aprikos & Mandel.
Farfarskakan gör förnyad entré
Polarbröd meddelar att man nu lanserar Farfarskaka, en fiberrik tekaka av vete, rågkli och havrefiber. Det är en förnyad version av ett gammalt recept från Gösta Dannbergs omtycka konditori, som öppnade på 40-talet i Bredbyn.
Uppåt för kött, neråt för grönsaker
Enligt Statistiska Centralbyrån stiger försäljningen av kött i Sverige. Förra året landade den på cirka 38 miljarder kronor. Det är en ökning med drygt 12 procent jämfört med föregående år. Det rapporterar tidningen Jordbruksaktuellt.
Sida 235 av 279