Inför semestertider med mycket grillning går branschorganisationen Svenskt kött ut med tips om att tina fryst kött i kallt vatten. På SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik i Göteborg, har man nämligen konstaterat att snabb infrysning, men även snabb upptining, är det bästa för köttet.
En grisbonde i Västra Götalands län skickade nyligen en sugga till slakt på köttbolaget Scans slakteri i Kristianstad. Där upptäcktes att den hade fullgången 1.1 kilo tung och 30 centimeter stor kulting i buken. Grisbonden har anmälts till länsstyrelsen för bristande djurskydd. VARNING FÖR STARK BILD!
Barkedjan O´Learys ville ha kameror bakom vid entrén, vid kassorna, och bakom bardiskarna, i sina lokaler i Karlstad. Anledningen enligt bolaget är att man försöker skapa en så säker miljö som möjligt för sina anställda och kunder. Länsstyrelsen sa nej och gav inget tillstånd. Och i dagarna avslog förvaltningsrätten O´Learys överklagan.
Kaffebolaget Löfbergs Lila i Karlstad har stoppat in en halv miljon kronor i startkapital i en ny stiftelse. Bolaget vill på så sätt bidra till en mer hållbar utveckling i odlarländerna. Stiftelsens pengar ska användas till utvecklingsprojekt, forskning, och utbildning.
Nu är måttet rågat för Livsmedelsverket. Slakteri- och styckningsverksamheten på slakteriet Gothemsgården på Gotland förbjuds tills dess att allvarliga brister rättas till.
Enligt färsk statistik från Returpack pantade vi i snitt 163 burkar och flaskor per person under förra året. Sammanlagt återvann vi 1,68 miljarder förpackningar. ”Det är helt fantastiskt resultat! Vi har återvunnit nästan 100 miljoner fler förpackningar än vi gjorde under 2012”, konstaterar Katarina Lundell (foto), kommunikationschef på Returpack. Foto: Niclas Albinsson
Coop meddelar att man nu lanserar ett nytt medlemsprogram för 3,4 miljoner medlemmar. Från den 1 juli får medlemmarna poäng på inköp hos både Coop och kedjans partners.
Svenska bönder misstror media och forskare om klimatförändringar
Forskarvärlden och media visar en allt för enig front om klimatförändringarna och dess orsaker. Det gör bönderna misstänksamma. Dessutom minns många av dem de milda vintrarna på 1960-talet. Det erfor forskaren Therese Asplund på Linköpings universitet när hon började intervjua bönder om hur de förbereder sig för klimatförändringarna.
I fredags meddelade branschorganisationen Svenskt kött att Torbjörn Lithell, HKScan, har utsetts till ny ordförande. På stämman utsågs även tre nya ledamöter och Svenskt Dagligvaruhandel är adjungerad till styrelsen för Svenskt kött, meddelar man.