
Bergendahls:
BETYDANDE påverkan av covid-19
”Om den höga sjukfrånvaron fortsätter kommer leveranskvalitén att minska”. Så skriver butikskedjeägaren Bergendahls Food AB i Hässleholm i dagarna som svar på en förfrågan från Livsmedelsverket. Bolaget ser nu en BETYDANDE påverkan av covid-19. Man ser också ett behov av bättre kommunikation mellan Folkhälsomyndigheten och vissa namngivna spelare. Organisationen Livsmedelshandlarna håller med om det.
Läs mer …
Tidigare generaldirektör blir ny ordförande för Svenska Ägg
Branschorganisationen Svenska Ägg meddelar att Leif Denneberg blir deras nya ordförande. Han har tidigare varit generaldirektör för Jordbruksverket.
Läs mer …
Burger King överväger skärpta rutiner för covid-19 på restaurang i Karlstad
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har en konsument klagat på dåliga rutiner för covid-19 i en restaurang i Karlstad som tillhör hamburgerjätten Burger King. Nu överväger bolaget att vidta ytterligare åtgärder.
Läs mer …

Miniflingor – flingsalt i bordsförpackning
PRODUKTNYTT Företaget Salinity AB i Göteborg meddelar att varumärket Falksalt lanserat produkten Miniflingor som är flingsalt i en bordsförpackning. Det är enligt bolaget det första flingsaltet i en förpackning som är utrustad med en ströare. Foto: FoodMonitor.
Läs mer …
OV: höns som levererats till slakt har utsatts för onödigt lidande hos leverantör
Läs mer …

Haveri på Guldfågeln stoppade slakten
Slakteriet Guldfågeln AB i Mörbylånga har uppgett till Jordbruksverket att man igår hade ett tekniskt haveri som fick slakten att avstanna. Bolaget fick dispens från slakteribestämmelserna av myndigheten. Guldfågeln kommenterar det inträffade. Foto: FoodMonitor.
Läs mer …
Jordbruksverket ska följa upp livsmedelsförluster
Jordbruksverket meddelar att Sverige, som ett av de första länderna i världen, ska följa upp livsmedelsförluster på nationell nivå. Man säger sig ha tagit fram metoder för det. Globala förluster innan produkter når butik kan enligt myndigheten vara 14 procent.
Läs mer …

Ny forskning: bättre för äldre med en stor måltid än många små
Örebro universitet meddelar att det är bättre för äldre personers hälsa att få i sig ett rejält mål mat om dagen än många mellanmål. Det resultatet redovisar forskaren Stina Engelheart i sin doktorsavhandling. Forskaren ger också konkreta tips om mat till pensionärer. Bilden: Stina Engelheart. Foto: Jesper Mattsson/Örebro universitet.
Läs mer …
Fiskbranschens Riksförbund och RISE: odlad lax innehåller mycket vitamin D, selen, och omega-3
Branschorgaisationen Fiskbranschens Riksförbund meddelar att en ny rapport som man gett RISE Research Institutes of Sweden i uppdrag att göra visar att odlad lax har ett högt innehåll av vitamin D, selen, och omega-3. Samtidigt säger man att ”halterna av oönskade ämnen är låga”.
Läs mer …
Konsument: dåliga rutiner för covid-19 på Burger King i Karlstad
Läs mer …