Vi står vid ett vägskäl: inom räckhåll finns möjligheten att utrota hunger och fattigdom, utan att använda metoder som riskerar framtida liv på vår planet. Detta är själva kärnan inom hållbar utveckling. Men för att nå dit krävs inte bara ett allmänt erkännande av varje persons rätt att inte behöva gå hungrig, utan även stora förändringar i hur vi producerar och konsumerar mat samt hanterar jordens resurser.
Landleys Frestelser: Laxfjärilar med vattenmelonsallad och smörslungad mandelpotatis
Madeleine Landley: Tre dagar ledigt – det känns väl skönt? Du kanske tillhör en av dem som börjar semestern, eller rent av redan har påbörjat den? Trevligt i så fall, för nu verkar värmen ha hittat tillbaka.
Förpackningsklustret The Packaging Arena har dragit igång ett innovationsprojekt som syftar till att minska matsvinnet på restaurang. Just nu söker man efter kreativa personer att bjuda in till en innovations-workshop till hösten. Utmaningen är att ta fram ett förpackningskoncept i form av en smakfull doggy bag för att minska tallrikssvinnet. ”Idag ber man i allmänhet inte om att få ta med sig överbliven mat från restaurangen. Det känns pinsamt för många”, säger Nina Kask, projektledare på The Packaging Arena.
Tre fall av mögel i yoghurt av mejeribolaget Lindahls märke Engholm. Det råkade Rossol Saaid och hennes familj ut för efter de handlat i butikskedjan Nettos butik i Stattena Centrum i Helsingborg. Upptäckten gjorde hon första gången i maj då hennes barn skulle äta yoghurt till frukosten.
Fyra kvinnor och en man har kvalificerat sig till finalen av, det svenska mästerskapet för professionella konditorer, Årets Konditor. Finalisterna är (från vänster i bild): Sylvain Marron, konditorkonsult från Göteborg, Märta Grundberg, PM Bröd & Sovel i Växjö, Cecilia Andersson, Tössebageriet i Stockholm, Jessica Ragnarsson, Nya Konditoriet i Umeå och Lina Tollemark, RC Chocolat i Sigtuna.
Ska hamburgare man köper i hamburgerkedjornas restauranger se ut som i deras marknadsföring? Nicklas Löfström i Kristianstad tycker det och har anmält Max till Konsumentverket för vilseledande marknadsföring efter att han köpt en hamburgare i bolagets restaurang på orten.
Patrik Dahlin i Bromma köpte i februari kastruller på IKEA i Barkarby. När han kom hem och lagade mat till sin familj lossnade material från botten på kastrullen och hamnade i maten. När han ville veta vad kastrullen är tillverkad av lade IKEA locket på.
– Det finns en stark vilja att lyfta det svenska nötköttet ett snäpp till, säger Maria Forshufvud, vd på Svenskt Kött angående att branschorganisationen nu ska ta fram en standard för att bedöma marmoreringsgrad och se över rutinerna för mörning av nötkött. Branschen enades om detta vid ett möte i slutet på förra veckan.
Plötsligt låg där en försöksodling med GM-potatis hundra meter från bikiporna. Den obehagliga överraskningen fick biodaren Lina Norrsell utanför Degeberga. Hon hade inget att säga till om. Och nu riskeras hela hennes skörd.