Matbolaget Axfoods hamburgare av det egna märket Garant har smittas ner med salmonella. Det har bolaget upptäckt vid en rutinundersökning. Hamburgarna återkallas. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.
Ett rehabiliteringsboende som drivs av Karlstads kommun får inte släppa ut upptinad blandfärs och tillagade grönsaker på marknaden. Det har miljöförvaltningen i Karlstad beslutat. Anledningen är stora brister i hanteringen av livsmedel. Det rapporterar tidningen Värmlands Folkblad.
Matkassebolaget Bra Mat Hemma BMH AB förvärvar konkurrenten Evas Matkasse. Det meddelar Bra Mat Hemmas majoritetsägare Konsum Värmland idag. Bra Mat Hemmas vd Karin Trautman är glad åt förvärvet.
Sjöboden Allt i Fisk AB´s har fått sina Lax & Fetaostmedaljonger säljstoppade. Anledningen är att medaljongerna innehåller konserveringsmedlen E 202 och E 211, vilket inte är tillåtet. Därför har Livsmedelsverket nu lagt ett saluförbud.
Madeleine Landley: Grillar du med kol eller briketter är det inte mer än rätt att ta tillvara på den sista glöden. Varför inte svänga ihop några snabba fruktspett och servera med en klick vaniljglass? En riktigt härlig sommardessert.
Vattenmelon är en favorit för många under sommaren. Även i Japan. Där har några entusiaster tagit reda på hur många gummiband man behöver för att spränga en. (VIDEO)
FN:s organisation för livsmedelsstandarder har enats om nya regler – inklusive den högsta tillåtna nivån av melamin i mjölkersättning för spädbarn – vid ett möte i Rom. Det nya regelverket är en del av en serie åtgärder som syftar till att värna om konsumenthälsan världen över. Andra åtgärder som antagits är standarder för livsmedelssäkerhet för fisk och skaldjur, meloner, torkade fikon och märkning av livsmedel.
Butikskedjan Coop har ansökt hos Livsmedelsverket om dispens för att få berika en Änglamark ekologisk bredbar mattfettsblandning med A och D vitamin som bolaget tänker låta producera i Danmark. Anledningen till att fettblandningen ska produceras i Danmark är enligt Coop´s ansökan att där är ”synen på berikning annan samt möjlighet att lansera ett ekologiskt allternativ”.
Boskapsuppfödning och konsumtion av animalieprodukter står för väsentliga bidrag både ekonomiskt och till människors näringsintag, särskilt i låginkomstländer. Ett nytt samarbete, under ledning av FAO, ska förbättra metoderna för hur animalieproduktionens miljöpåverkan mäts och bedöms. Detta ses som ett nödvändigt steg för att förbättra hållbarheten för sektorn.