Bransch & Produktnytt
Axfood återkallar
salmonellasmittad kalvfärs
Matjätten Axfood återkallar kalvfärs av varumärkena Garant och KA Lagerström. Anledningen är att analyser av köttet påvisat förekomst av salmonella. Inga sjukdomsfall har hittills rapporterats.
Godisbolag slår sin påsar ihop
Enligt ett pressmeddelande går Cloetta samman med sockerkonfektyrföretaget Leaf. Bolagets mål med affären är en stärkt marknadsposition och förbättrade vinstförutsättningar. Namnet på det nya företaget blir Cloetta och Bengt Baron har utsetts till VD.
Produktnytt:
Knaprigt bröd från Roberto
Matric Italgross lanserar nu en serie klassiskt italienska brödprodukter under varumärket Roberto. Producenten La Roberto Industria Alimentari S.r.l. startade som en liten brödbutik/”panetteria” 1962 och har sedan dess utvecklats till en ledande tillverkare av produkter som bruschette, grissini, crostini och tramezzini, meddelar Matric.
Animaliskt protein en ökande belastning
År 2050 förväntas världens befolkning konsumera 66 procent mer animaliskt protein än idag, ett faktum som innebär en kraftig belastning på jordens naturresurser. Detta enligt en ny rapport som publiceras av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) idag.
Toscana med kvinnlig touch
1996 bestämde sig svägerskorna Lidia Castellucci och Roberta Giaccherini för att ta hand om det gamla vin och olivoljeproducerande familjeföretaget Agricola Buccelletti, sedan århundraden beläget i Castiglion Fiorentino, tillhörande provinsen Arezzo i östra Toscana. Länge hade produktionen bara varit för familjebruk. Medvetna om den hårda konkurrensen började Lidia och Roberta utöka verksamheten och startade samtidigt lantgården Casali in val di Chio, numera ett populärt semesterboende för inhemska och internationella gäster som vill njuta av den idylliska, kulliga omgivningen och områdets fantastiska mat och viner.
Bananer i 3D
I ett nytt innovativt displaysystem på ICA Maxi Solna har produktionsbolaget WizzCom på uppdrag av Chiquita använt auto-stereoskopisk 3D-teknik och tagit fram rörlig bild för att ge butiksexponeringen liv. Tanken är att öka upplevelsen i butiken.
Fler småskaliga slakterier
Antalet småskaliga slakterier ökar samtidigt som de storskaliga minskar. Anledningen är att konsumenterna vill ha bättre kontroll på hur maten produceras.
”Fler konsumenter efterfrågar närproducerad mat och vill ha koll på hela förädlingskedjan, även slakten”, säger Maria Jansson, landsbygdsutvecklingsenheten, Jordbruksverket.
Dyster prognos för detaljhandeln
Enligt HUI:s (Handelns Utredningsinstitut) senaste prognos är utsikterna för detaljhandelns försäljningsutveckling svaga. Innevarande år kommer att summeras till den svagaste försäljningsutvecklingen på femton år, konstaterar man. Dagligvaruhandeln utvecklas dock relativt väl i lågkonjunktur, enligt ett pressmeddelande från HUI.
Livsmedelsverket stoppar
päron från USA
Livsmedelsverket har beslutat att förbjuda grossisten Everfresh AB i Helsingborg från att släppa ut ett parti päron från den amerikanska leverantören Stemilt Growers på den svenska marknaden. Anledningen är att päronen innehåller mer än fem gånger den tillåtna halten av insekticiden bifenazat.
FAO:
korruption hindar utvecklingen
”I takt med att ny mark antingen odlas upp, tas i anspråk av växande stadsregioner eller överges till följd av ohållbart nyttjande, klimatförändringar eller konflikter, utsätts markresurserna för en aldrig tidigare skådad belastning”. Detta enligt ett nytt dokument som tagits fram av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) i samarbete med det internationella nätverket för korruptionsövervakning, Transparency International (TI).
- Vinåterförsäljare anmäler Systembolaget till Konkurrensverket
- Lösgodis saboterat i Ica-butik
- Stark tillväxt blev starkare med TV
- Coke Zero och Mentos – framtidens bilbränsle?
- FAO varnar: skogsförluster hotar välfärden
- OLW återkallar chips
- Kina: Mjölkbonde dömdes till döden
- Osmidigt Coop bagatelliserar matförgiftning
- Mer export för Burträsks stolhet
- FAO: Stabilare livsmedelspriser