Plötsligt började en ungko kalva på slakteriet KLS Ugglarps i Kalmar. Då stod ungkon i en 5 meter lång och 90 centimeter bred box. På Livsmedelsverket är man starkt kritiska till att den aktuella köttbonden levererade ett dräktigt djur till slakt.
En konsument som nyligen ätit sorbetglass från glasstillverkaren Rättviks Glass i Rättvik på en restaurang i Leksand berättar att hon fick en allergisk reaktion. Nu ber glassföretaget om ursäkt för att ha använt ett odeklarerat tillsatsämne.
Den nya kedjan M.A.T. invigdes idag i Helsingborg. Det är Bergendahls som med det nya konceptet vill återknyta till forna tiders saluhallskänsla, samtidigt som det erbjuds moderniteter i form av ett unikt e-handelsupplägg och olika former av måltidslösningar för konsumenter med ont om tid, meddelar man.
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har Jelly-godis, som innehåller tillsatsämnet E 406 som riskerar att kväva konsumenter, sålts av ett livsmedelsföretag i Bjuv. Nu meddelar Helsingborgs kommun att man upptäckt ett godis med E 407, som är ett liknande tillsatsämne, som enligt uppgift sålts av grossisten Achau Lien Import & Export AB i Helsingborg.
Landleys Frestelser: Pulled kycklingratäng med grönkål och soltorkade tomater
Madeleine Landley: En månad kvar till julafton – tänk vad fort det går! Säkerligen har tankarna redan börjat cirkulera kring vad man ska laga till jul, hur planeringen ska läggas upp – och förstås vad man ska köpa i julklapp till sina nära och kära. Ja, julklapparna är jag dessvärre lika rådlös kring, däremot kan jag bjuda på ett gott tips till kvällens middag.
Gris med 30 centimeter stort bråck levererades till Skövde slakteri
En grisbonde i Västra Götaland har levererat en gris som är så svårt sjuk och skadad att både Livsmedelsverket och länsstyrelsen misstänker brott. Grisen, som hade ett 30 centimeter stort bråck, upptäcktes nyligen på Skövde Slakteri.
Det är inte bara hos konsumenterna som matsvinnet är ett problem. Jordbruksverket har i en ny undersökning kommit fram till att det Svenska jordbruket producerar cirka 400 000 ton mat årligen som aldrig lämnar gårdarna.
Hela 45 procent av svenskarna anser att innehållet av fibrer är viktigt när de väljer bröd. Det är en ökning med 14 procent jämfört med föregående år. Det konstaterar Brödinstitutet i sin senaste undersökning. (Foto: Catarina Bennetoft)
Ett tillsatsämne som riskerar att kväva konsumenter har upptäckts i Jelly Cup Mix Flavour av märket Rau Cau Titsi, som i Sverige säljs av East Asian Food AB i Bjuv. Problemet upptäcktes av det finska livsmedelsverket som i dagarna har larmat Svenska myndigheter.
Slaktkroppar doppades i smittat vatten på kycklingslakteri
Det vatten som kycklingslakteriet Lagerbergs i Norjeby AB i Sölvesborg använt för att doppa slaktkroppar i har varit otjänligt. Avslöjandet kommer efter det att tidningen Råd & Rön nyligen visat att kycklingprodukter från just Lagerbergs innehållit farliga bakterier. Bolaget meddelar att man nu åtgärdar problemet.
Livsmedelsverket har ansökt hos Förvaltningsrätten i Uppsala om att vite mot fiskbolaget Sjöboden Allt i Fisk AB döms ut. Myndigheten lade redan i juni ett föreläggande. Men man har vid uppföljande kontroller sett att bolaget inte rättat sig. FoodMonitor kan idag berätta om de brister som Livsmedelsverket upptäckt.