Landleys Frestelser: Kräftstjärtsstrutar med avocado och mango
Madeleine Landley: Så var julstök, släktbesök och Kalle Ankas jul avklarade för detta år. Nu är det dags att blicka framåt mot nyårsafton och allt vad det innebär. En del av er har säkert planerat långt i förväg vad som ska lagas och vad som ska göras. Andra må kanske ha bekvämligheten att vara bortbjudna och på så vis slippa allt vad planerande heter.
Adoptera en kalkon och namnge den. Kom och besök den regelbundet och se den växa. Och ät sedan upp den. Det alternativet ger den ekologiska kalkongården Whitmuir Farm i Skottland sina kunder.
Vi som håller i pennan på FoodMonitor.se går ner lite i varv nu under helgerna och uppdaterar bara sporadiskt under perioden. Tillbaka med full kraft efter nyår då vi även kommer att presentera en ny prenumerationstjänst! Tills dess önskar vi våra läsare en GOD JUL med mycket ledighet och god mat! /Red
Madeleine Landley: Nu är det inte långt kvar till julafton – den stora finalen av allt bakande, städande och matlagande. I min familj samlas släkten och firar jul tillsammans. Det är en tradition vi haft sedan ett par år tillbaka – och, ledsen att göra dig besviken – den är inte alls i närheten av hur det ser ut i filmen ”Tomten är far till alla barnen”. Inga slagsmål, inga oäkta barn (vad jag vet) och inga intriger. Det är bara en vanlig julafton där alla umgås uppfostrat och sedan i vanlig ordning äter till de storknar. Det är ungefär då julgodiset åker fram...
Kalkonuppfödaren Adelsnäs kalkoner på Värmlandsnäs har märkt ett markant uppsving i efterfrågan på kalkoner. Lagom till Jul har man skruvat upp produktionen i ett snart färdigställt nytt kalkonhus.
I dagarna delar Världsnaturfonden WWF och Tetra Pak ut sina priser i återvinnartävlingen ”Jakten på de glömda kartongerna”. Totalt har 61 234 elever i hela landet deltagit i jakten på använda förpackningar under hösten. Alla klasser som återvunnit mer än 50 procent av sina förbrukade förpackningar för mjölk, juice, fil och annat hemma under två veckor blir diplomerade ”Återvinnarklass 2012”.
2012 har varit ett anmärkningsvärt år på GMO-fronten både i Sverige och internationellt. I januari annonserade det tyska GMO-företaget BASF Plant Science att de ska flytta hela sin GMO-verksamhet från Europa, inklusive sina GMO-potatisar som odlats på svenska fält i flera års tid, både som försöksodling och kommersiellt.
Hur skördar man tranbär? Och hur surfar man på bären? De två frågorna besvarar energidryckstillverkaren Red Bull i en ny reklamfilm. Bolaget bjöd in Ben Horan och Brian Grubb som är två professionella wakeskaters. (VIDEO)
I djurindustrin är grisarna bara produktionsenheter
Nyligen rapporterade Göteborgs-Posten att en grisuppfödare fått återkommande anmärkningar från en slakteriveterinär för att grisar från hans gård hade ståltråd från brödförpackningar i magen. Bakgrunden är att grisarna utfodras med returbröd, och avplastningen har inte fungerat. Trots det fortsätter utfodringen med det skadliga innehållet.
I prestigefyllda Kock-VM, matlagningstävlingen Bocuse d’Or i slutet av januari nästa år i Lyon, är Adam Dahlberg (foto) Sveriges representant. Efter en silvermedalj i EM, Bocuse d’Or Europe i juni i år är målet tydligt utsatt. ”Jag kan inte annat än sikta på guld i Lyon. Jag vet att jag har det i mig”, konstaterar Adam.
En grupp på fem italienska kockar har tillverkat världens största pizza – 40.9 meter i diameter, och glutenfri. Det tog kockarna 48 timmar att baka den. Pizzan döptes till Ottavia för att hedra den första romerska kejsaren Octavian Augustus. (VIDEO)