Så här i julruschen är det lätt hänt att man mellan inköpen pustar ut med sin familj på något snabbmatställe. Idag föll valet på en av de mest etablerade hamburgerkedjorna vid köpcentret. Där slog det mig igen: Med små, men inte desto mindre effektiva åtgärder styr man matgästerna - inte minst barnen - att välja de ohälsosamma alternativen. Som ”belöning” får man dessutom mer av dessa. En slags indoor marknadsföring som jag gärna på något sätt skulle vilja bidra till att stoppa i dessa tider där barn får vuxendiabetes och folkhälsofrågan är minst sagt aktuell. Någon som vill hjälpa till?
Slaktsvin på Skövde Slakteri hade fullt med påsklämmor i magarna. Den obehagliga överraskningen fick nyligen en besiktningsveterinär på slakteriet. Nu slår han larm.
Madeleine Landley: Vi är mitt uppe i december och julstöket är i full gång. Veckorna innan jul är det många som bjuder in vänner och bekanta till glöggmingel. En del bjuder på en hel middag, men vanligast är att man bjuder på plockmat eller snittar.
Enligt Restaurangindex från SCB, som genomförs på uppdrag av bland andra DLF, så ökade restaurangomsättningen markant i oktober i år jämfört med 2011. De stora vinnarna utvecklingsmässigt tycks vara trafikrestauranger och kaféer.
30 mjölkkor och en tjur hölls utomhus i minus 14 grader i snö utan möjlighet till skydd för väder och vind. Det upptäckte kontrollanter från Länsstyrelsen Jönköpings Län vid ett besök på en bondgård i Tranås-trakten efter ett tips från allmänheten. Nu åtalsanmäler myndigheten gården till Åklagarkammaren i Jönköpings Län.
EU-parlamentet röstade igenom maxgräns för djurtransporter
EU-parlamentet röstade idag igenom en resolution som innehåller en maxgräns för djurtransporter på 8 timmar. Bland andra djurrättsorganisationen Djurens Rätt har länge drivit det kravet och tycker att resolutionen är ett steg i rätt riktning. – Det är glädjande att se att EU-parlamentet inte släpper frågan och tar strid för våra krav, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande, Djurens Rätt.
I Asien efterfrågas andra styckningsdetaljer av kyckling och annat kött, jämfört med den svenska marknaden. Nu öppnas nya marknader för de svenska producenterna, då Sverige nu är godkänt för export till bland annat Japan och Hongkong. Detta enligt ett pressmeddelande från Lantbruksdepartementet.
Livsmedelsverket har undersökt ingrediensförteckningarna för ett antal färdiglagade rätter och köttprodukter. Resultatet är nedslående. På cirka hälften angavs inte sammansatta ingredienser på rätt sätt. Det innebär risker för allergiker.
Jordbruksverket meddelar att man i en undersökning av förhållandena inom EU kommit fram till att Sverige håller en hög nivå på djurskyddet. Sverige ställer bland annat avsevärt högre krav på djurtransporter och slakt än många andra länder inom EU. Det ger enligt myndigheten flera fördelar.
Har ett brott begåtts och grisars svansar olagligen kuperats? Eller är det frågan om en sjukdom där nekros har satt in och delar av svansarna fallit av? Livsmedelsverkets veterinärer som är stationerade på Skövde Slakteri är förbryllade efter att nyligen ha upptäckt 30 grisar med bara halva svansar som levererats av en grisbonde i Lidköpingstrakten.