Det har den senaste veckan blossat upp en konflikt mellan franska och brittiska fiskare över rättigheterna att fiska pilgrimsmusslor i engelska kanalen. Franska båtar har vid flera tillfällen omringat brittiska och kastat stenar och förolämpat britterna. (VIDEO)
Landleys Frestelser: Bacontoppad torskrygg och bruten potatis med mango- och kräftsallad
Madeleine Landley: Härom veckan åt jag en alldeles fantastisk middag på en restaurang i Stockholm. Stället var nyrenoverat och öppnat under nytt namn, och själva inredningen var inbjudande och personalen i toppklass. Vid detta tillfälle hade jag förmånen att följa med två riktiga vinnördar och jag kan förstå att de valde denna restaurang; ena väggen bestod av en gigantisk vinkyl – i stort sett från golv till tak – proppad med spännande viner. Jag åt en torskrygg med oxsvanskompott som bara smälte i munnen, och det omsorgsfullt utvalda rödvinet passade perfekt till. Det blev ett av de bästa restaurangbesöken jag varit med om.
Varför kan inte livsmedelsbolagen tala om på sina förpackningar om maten innehåller GMO? Det frågar sig kändisar som Danny DeVito, Dave Matthews, och Bill Maher. I Kalifornien ska invånarna den 6 november rösta om en ny lagstiftning som heter ”Proposition 37”.
Sockerläsk som Coca-Cola och Pepsi orsakar bland annat fetma och diabetes. Nu har ”The Real Bears” tagit fram en animerad kortfilm som visar dig vad de stora läskbolagen inte vill att du ska veta. (VIDEO)
De svenska framgångarna fortsatte även idag. Svenska Kocklandslaget tog idag sitt tredje OS-guld i Culinary Olympics i tyska Erfurt. Det blev vinst i båda deltävlingarna ”Kalla Bordet” och ”Varmköket”. Svenska Kocklandslaget befäster därmed sin position som världens mest framgångsrika kocklandslag med medaljer från samtliga VM och OS sedan 1999.
Idag avgjordes de sista deltävlingarna i Olympiade der Köche i Erfurt, Tyskland. Fazer Culinary Team från Sverige tävlade i storköksklassen mot 15 andra internationella lag. Det svenska laget tog hem guldmedaljen med 96 poäng av maximala 100. ”Laget har gjort en suverän insats”, konstaterar Kurt Weid som är mentor för det svenska laget. Den totala vinnaren av Olympiade der Köche utses imorgon, onsdag.
Hon ska få maten att lyfta ytterligare för Scandic
Scandic satsar hårt på mat och dryck-verksamheten där kedjan ser en stor tillväxtpotential. I september rapporterade FoodMonitor om Scandics lansering av klassiska rätter på alla nordiska hotell. Nu har Scandic också tillsatt en ny tjänst på koncernnivå inom området Food & Beverage. Ulrika Garbrant (foto) har gedigen bakgrund från restaurangindustrin och tillträdde idag som Vice President Food & Beverage hos Scandic.
Idag delade Chark-SM 2012 ut ett ton charkprodukter för ett ungefärligt värde av 100 000 kronor, från domarbedömningarna som avslutades i förra veckan. På SIK i Göteborg fanns representanter från Stadsmissionen och Frälsningsarmén på plats för att hämta kött- och charkprodukterna. – Chark-SM:s bidrag till Stadsmissionen uppskattas enormt mycket av de människor som söker hjälp hos oss, säger Kristin Jannerborn på Göteborgs Stadsmission.
En konsument som nyligen skulle till att äta en kexchoklad från godisbolaget Cloetta upptäckte klister på chokladen. Nu vill konsumenten veta om det är farligt. FoodMonitor låter Cloetta svara.
Axfood återkallar idag mörad fläskytterfilé efter att ha upptäckt salmonella i ett parti. Bolaget upptäckte smittan vid en rutinundersökning. Inga sjukdomsfall har enligt bolaget rapproterats.