Hantverket står alltmer i fokus
Den svenska bageribranschen är fylld till bredden med eldsjälar och entreprenörer. En bransch som trendmässigt pekar mot fler hantverksbagerier och som vinner alltmer internationell respekt. ”Det känns gott att företräda härliga människor som brinner för det de gör”, säger Martin Lundell (foto), VD Sveriges bagare & konditorer.
Läs mer...

Landleys Frestelser:
Grillade lammlägg med mandelgremolata, sparris, rostad sötpotatis och getostcreme
Madeleine Landley: Om du hade träffat mig för ett par år sedan hade jag sagt att lamm smakar kofta – och jag hade haft en helt annan hårfärg. Ja, både åsikter och hårfärger förändras – och vilken tur är ändå inte det? Hade man tyckt likadant hela livet hade vi troligtvis haft väldigt tråkiga middagsbord – och jag hade bara varit en simpel blondin.
Läs mer …
Ökning av matprisindex
Matprisindex steg med en procent i mars jämfört med månaden innan enligt FAO:s beräkningar. Till största delen på grund av en 11-procentig ökning på mejeriprodukter, som står för 17 procent av det sammanräknade indexet.
Läs mer …
Ökande antal smittade i hepatit A
- frysta bär kan vara orsaken
Antalet smittade i hepatit A ökar. Sedan december förra året har 22 personer insjuknat i Sverige, vilket är mer än normalt. Källan till smittan misstänks vara frysta bär. Nu går Livsmedelsverket ut med en rekommendation.
Läs mer …
Holland: 50 000 ton nötkött återkallas
– kan innehålla hästkött
Hästköttskandalen tycks aldrig ta slut. Idag meddelade holländska myndigheter att hela 50 000 ton kött ska återkallas. Detta eftersom köttets ursprung inte kan säkerställas, och att det kan innehålla hästkött. Det rapporterar AP.
Läs mer …
Halalmärkt salami innehöll griskött
Halalmärkt korv som sålts av ett företag i Göteborg har, enligt en analys som Livsmedelsverket gjort, visat sig innehålla 10 procent griskött.
– Det är oacceptabelt att produkter som är halalmärkta innehåller griskött, säger Louise Nyholm på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Läs mer …
Sara bakade bäst
Sara Fjärrstrand (foto) från Sala kammade idag hem guldmedaljen i SM Unga Bagare 2013 på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg. ”Det här är bara början”, kommenterar en lycklig Sara, som är 21 år och till vardags arbetar på Bakery & Spice i Stockholm.
Läs mer …

Nya kocklandslagen klara
Ansöknings- och uttagningsprocessen är avslutad. Idag presenterades de nya kocklandslagen för media i Stockholm, dvs. både det Svenska Kocklandslaget och det Svenska Juniorkocklandslaget.
Läs mer …
Charkbolag utsätter Svenskt Sigill för varumärkesintrång
Charkbolaget Tallhöjdens kött och chark AB i Öxabäck har nyligen avslöjats för att ha sålt hästkött som nötkött. Livsmedelsverket har åtalsanmält bolaget. Nu visar det sig också att företaget utan tillstånd använt märket Svenskt Sigill på sin hemsida. På Svenskt Sigill är man upprörda över tilltaget.
Läs mer …
Saltå Kvarn belönar
bönder för miljöinsatser
Saltå Kvarns satsning på att stimulera ekologiska spannmålsodlare till extra miljöåtgärder har givit resultat. Det första odlingsåret sedan satsningen startade blev det i genomsnitt cirka 10 procent i extrabonus på spannmålspriset eller nära en miljon kronor extra till de bönder som deltar, enligt bolaget.
Läs mer …
Misstanke om dopingpreparat i kosttillskottet Craze – Gymgrossisten återkallar
Kosttillskottåterförsäljaren Gymgrossisten återkallar idag kosttillskottet Craze. Preparatet kommer från leverantören Driven Sports. Anledningen är att det finns en misstanke om att kosttillskottet innehåller spår av dopingklassade ämnen.
Läs mer …