Debatt: Nu måste vi skärpa spårbarhet och transparens!
”Naturligtvis måste vi ärligt få veta vad vår mat innehåller!” Det säger EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt om vinterns hästköttsskandal som hon kallar en trist men rejäl ögonöppnare som fortsätter att ge ringar på vattnet i hela Europa. Läs Anna Marias hela debattinlägg här.
Landleys Frestelser: Sesamlax med saltfrästa äpplen, örtskirade bönor och råstekta rotsaker
Madeleine Landley: Jag har förmånen att ha ett yrke som jag verkligen älskar. Därför ser jag det som ett rent nöje att gå till jobbet. Alla tycker dock inte likadant. En del gnäller om hur tråkigt det är att gå till jobbet, och det är då jag slås av tanken hur mycket tid vi spenderar med att arbeta. När allt kommer till kritan är det trots allt inte många timmar då vi är med våra nära och kära – eller helt enkelt får göra sånt vi verkligen gillar. Vilket slöseri!
Tidigare i veckan berättade FoodMonitor om Svenska Miljöinstitutets senaste rapport, där det konstateras att närodlat inte behöver vara klimatsmartare än en genomsnittlig svensk matkasse, utan att innehållet i kassen har mycket större betydelse. Maria Forshufvud (foto), VD Svenskt Kött, välkomnar att klimatfrågan diskuteras men anser att resonemanget i rapporten är för förenklat och att det är den anonyma maten utan avsändare som är den stora boven. Läs hennes egna ord om rapporten.
Kaffetillverkaren Löfbergs i Karlstad hårdsatsar på certifierat kaffe. En av anledningarna är den stora efterfrågan inom segmentet out of home. Drygt hälften av allt kaffe Löfbergs säljer till restauranger är idag certifierat. I den totala produktionen ligger siffran på 20 procent. Men bolaget har siktet ställt betydligt högre.
Mjölkbolaget Arlas mejeri i Linköping har tagit emot mjölk med skyhöga halter av det cancerogena mögelgiftet aflatoxin från bönder i Östergötland. Bönderna hade använt kontaminerat foder. Arla medger att konsumenter kan ha drabbats innan mjölken stoppades. Men i så fall ska giftet ha varit utspätt.
Livsmedelsföretaget Delmat AB i Hällefors gick nyligen ut med ett pressmeddelande som sa att det kunde förekomma hästkött i bolagets kebabpizza av märket Smarrig. Nu står det klart att det var frågan om hela 44 procent hästkött.
”Hottest chef contest” är en tävling för elever som läser tredje året på hotell- och restaurangskolor i landet. På torsdagen genomfördes finalen i Gastronomiska teatern på Restaurang- och Hotellhögskolan i Grythyttan. Uppgiften var att skapa en medelhavsinspirerad varmrätt innehållande huvudråvaran kalv.
I Karlstad överväger krögare att lägga ner sina verksamheter. Anledningen är polisens och kommunens oförmåga att stävja våldet på krogarna i staden. Det skriver Krögarföreningen i Karlstad i ett öppet brev. Men ingen i föreningen vill idag träda fram på grund av rädsla för repressalier.
I Brasilien uppskattar inte landets Konsumentverk, Procon, att hamburgerjätten McDonald´s har barn som måltavlor för sin reklam för Happy Meal. Därför har man nu beslutat om att bötfälla McDonald´s med 1.6 miljoner dollar. Det rapporterar Reuters.
Axfood återkallar hamburgare – kan inte garantera livsmedelssäkerheten
Som FoodMonitor berättat om tidigare så beslutade holländska myndigheter nyligen om att återkalla 50 000 ton nötkött som misstänks innehålla hästkött. Nu står det klart att även Axfood drabbats. Därför återkallar idag bolaget frysta hamburgare av märket Eldorado.
Madeleine Landley: När jag ska skriva helgens recept här i FoodMonitor börjar jag alltid med att sia över vilket väder helgen kommer att bjuda på. Jag känner mig för det mesta som en flummig meteorolog som sticker upp fingret i luften och hummar fundersamt. Å andra sidan har jag lika ofta rätt som våra kända vädertjänster...