FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och Världsorganisationen för djurhälsa (OIE) gör gemensam sak i kampen mot mul- och klövsjuka. Tillsammans lägger de båda organisationerna idag fram en detaljplan för att kontrollera den allvarliga boskapssjukdomen.
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF meddelar att Anders Holmestig (bilden, foto: Johanna Norin) blir ny ordförande för certifieringsbolaget Svenskt Sigill. Anders Holmestig är idag vice vd och kommunikationschef för LRF, vilket han kommer att fortsätta att vara.
LRF vill stimulera till nya företag och affärsidéer. Därför meddelar man att två innovatörer nu har chansen att vinna 200 000 kronor var. Det handlar om idé- och innovationstävlingen 1000 gröna idéer som riktar sig till unga som vill förverkliga sina affärsidéer inom de gröna näringarna.
Danone lanserar nu sin första produkt baserad på svensk mjölk. Det är en ny fil under varumärket Activia. Filen produceras i Österlenmejeriet och innehåller den probiotiska bakterien Bifidus ActiRegularis som har dokumenterat positiva egenskaper för magen.
FAO mobiliserar akut stöd till Demokratiska republiken Kongo (DRC) för att motverka den snabba spridningen av peste des petits bland idisslare, en aggressiv boskapssjukdom som drabbar får och getter.
1.3 ton skinka i Coop-butik har passerat utgångsdatum med 1.5 år
En Coop Forum-butik i Trollhättan har skinka som sedan länge passerat sitt utgångsdatum. Det larmet fick Trollhättans Stads miljöförvaltning från en anonym uppgiftslämnare. Vid en oanmäld inspektion i dagarna hittade miljöförvaltningens livsmedelsinspektör inte mindre än 1.3 ton av skinkan.
Matklustret Eldrimner har tagit fram en app där man samlat 1 300 av landets mathantverkare. Appen kan gratis laddas ner från App Store eller Google play från och med torsdag denna vecka.
Viltkött som används till färs och grytbitar kan innehålla bly från jägarnas kulor. Det meddelar Livsmedelsverket som gjort en studie i samarbete med Statens veterinärmedicinska anstalt och Svenska Jägareförbundet. Gravida och barn under sju år bör undvika köttet.
Vi står vid ett vägskäl: inom räckhåll finns möjligheten att utrota hunger och fattigdom, utan att använda metoder som riskerar framtida liv på vår planet. Detta är själva kärnan inom hållbar utveckling. Men för att nå dit krävs inte bara ett allmänt erkännande av varje persons rätt att inte behöva gå hungrig, utan även stora förändringar i hur vi producerar och konsumerar mat samt hanterar jordens resurser.
Landleys Frestelser: Laxfjärilar med vattenmelonsallad och smörslungad mandelpotatis
Madeleine Landley: Tre dagar ledigt – det känns väl skönt? Du kanske tillhör en av dem som börjar semestern, eller rent av redan har påbörjat den? Trevligt i så fall, för nu verkar värmen ha hittat tillbaka.
Förpackningsklustret The Packaging Arena har dragit igång ett innovationsprojekt som syftar till att minska matsvinnet på restaurang. Just nu söker man efter kreativa personer att bjuda in till en innovations-workshop till hösten. Utmaningen är att ta fram ett förpackningskoncept i form av en smakfull doggy bag för att minska tallrikssvinnet. ”Idag ber man i allmänhet inte om att få ta med sig överbliven mat från restaurangen. Det känns pinsamt för många”, säger Nina Kask, projektledare på The Packaging Arena.