Ätbara nyheter
Den spanske konstnären Antoni Miralda (bilden) har tagit tryckt media ett steg längre. I en ny installation undersöker han hur man bokstavligen kan konsumera nyheter.
Läs mer …
Viktiga matproduktionssystem
hotas av förstörelse
Omfattande förstörelse av och ökad brist på mark- och vattenresurser hotar viktiga matproduktionssystem i världen. Det innebär svårigheter med att kunna trygga livsmedelsförsörjningen för en befolkning på 9 miljarder år 2050, enligt en FAO-rapport som publiceras idag.
Läs mer …
Scan slarvade med märkning
– återkallar prinskorv
Köttbolaget Scan har märkt prinskorv som är tillverkad vid bolagets anläggning i Kristianstad med certifieringsmärket SärNär. Det hade man emellertid inte tillstånd till. Idag återkallar Scan prinskorvarna.
Läs mer …
Förbjuden antibiotika
i svensk honung
Mjölby kommun har belagt ett parti honung hos Svensk Honungsförädling AB med saluförbud. Anledningen är honungen innehåller den förbjudna antibiotikan kloramfenikol.
Läs mer …

Produktnytt:
Ekologiska bönor, linser och tomater
Saltå Kvarn har nu tagit fram tre nya ekologiska produkter på burk, färdiga att använda och blanda i varma och kalla rätter. Färdig bönmix, gröna linser och körsbärstomater. Samtliga nyheter är producerade i Italien.
Läs mer …
City Gross har nöjdast kunder
Peter Lund, VD på Bergendahls Food som äger och driver landets 33 City Gross-butiker, är glad idag . Svenskt Kvalitetsindexs årliga undersökning inom detaljhandeln visar att City Gross är den kedja som får högst kundnöjdhet.
Läs mer …

Matkasse anmäld till Konsumentverket
Matkassebolaget Bra Mat Hemma har anmälts till Konsumentverket av en av sina kunder för vilseledande marknadsföring. Anledningen är att kunden väntade sig att hitta närproducerade varor i sin Värmlandskasse men fick kyckling från Thailand och kött från Tyskland. Bolaget är ångerfullt idag.
Läs mer …
Bättre skörd i Nordkorea
– men fortsatt risk för undernäring
FN:s livsmedels- och jordbruksorganisationen (FAO) och FN:s livsmedelsprogram (WFP) visar i en färsk kartläggning att skörden i Nordkorea förbättrats jämfört med 2010. Tvivel kvarstår dock kring näringsintaget, särskilt hos små barn.
Läs mer …
Max ger 4.6 miljoner kronor
i katastrofhjälp
Hamburgerkedjan Max ger 4.6 miljoner kronor till SOS Barnbyars katastrofarbete på Afrikas horn. Max kunder har lagt pengar i insamlingsbössor i bolagets 87 restauranger runt om i landet. Varje krona som kunderna bidragit med har bolaget matchat med tre.
Läs mer …
Bra tillgång
på ekoskinka
Tidigare år har tillgången varit begränsad. Men i år förutser samtliga av de stora kedjorna att kunna tillgodose konsumenternas ökande efterfrågan på ekologisk julskinka. Även dansk ekoskinka kommer att erbjudas i år, bland annat av Ica.
Läs mer …
Klart med sänkt restaurangmoms
Nu är det bekräftat att restaurangmomsen från och med årsskiftet sänks från nuvarande 25 procent till 12 procent. Gårdagens riksdagsbeslut kan enligt beräkningar från HUI innebära tusentals nya jobb på längre sikt.
Läs mer …