Är biffen en miljöbov? - en ny kortfilm reder ut begreppen
Idag äter boskapen i USA fem gånger mer spannmål än hela den amerikanska befolkningen. Samtidigt lever 14 procent av amerikanerna i fattigdom och har inte tillräckligt att äta. Boskapsuppfödningen beskylls för att vara en stor miljöbov. Men det finns hopp. I en ny kortfilm reder intresseorganisationen INFORM ut begreppen. Se Videon här!
Eda Supermarket, som ligger i västra värmland vid gränsen till Norge, är landets lönsammaste matbutik. Butiken har en vinstmarginal på 14.4 procent. Förklaringen är landets längsta köttdisk som är hela 18 meter lång.
"Vi har ett eget koncept med manuell köttdisk som är väldigt populärt”, säger handlaren Jon Dahlby, som också är hälftenägare.
Marta Vieira da Silva, brasilianskt fotbollsproffs och världens högst rankade kvinnliga fotbollsspelare, har skrivit under namninsamlingen och blåst i den gula visselpipan för att protestera mot att omkring en miljard människor lider av hunger i världen. 1,6 miljoner människor har redan skrivit under uppropet 1billionhungry som uppmanar världens ledare att göra kampen mot hungern till sin högsta prioritet.
Kanada: Bisfenol A klassificeras som toxiskt – svenska myndigheter snabbutreder
Kanada blir först i världen med att klassificera Bisfenol A som toxiskt. Enligt den kanadensiska miljömyndigheten utgör Bisfenol A, som finns i vissa nappflaskor, colaburkar, och andra livsmedelsförpackningar, ett hot mot människans hälsa och miljön.
”Kanada har gått i bräschen när det gäller att reglera användningen i nappflaskor. Om man vill uttrycka sig försiktigt så är det ju en lämplig åtgärd att minska små barns exponering”, säger Bert Ove Lund, toxikolog, Kemikalieinspektionen.
Matkoncernen BergendahlsGruppen använder uttrycket “Välj GMO-fritt” i en kampanj om butiksförpackat griskött i sina City Gross-butiker. Bolaget vill erbjuda sina kunder möjligheten att undvika griskött som producerats med GMO-foder. Livsmedelsverket kritiserat kampanjen och har rapporterat bolaget till Miljökontoret i Hässleholm. Nu har kommunens Miljönämnd avgjort ärendet.
Mjölkföreningen Milko lägger ner sina mejerier i Karlstad och Sundsvall. Nu vill man även göra en inkråmsaffär med sitt dotterbolag Fjällbrynt som tillverkar messmör.
314 proffesionella fotbollslag i 16 europeiska fotbollsligor kommer att tillägna sina matcher åt kampen mot hunger och fattigdom för att visa sin solidaritet. På 157 arenor runtom i Europa spelas Europeiska matchdagen mot hungern (22-24 oktober). Initiativet är ett samarbete mellan FN:s livsmedels-och jordbruksorganisation (FAO) och European Professional Football Leagues Association (EPFL). (Foto: FAO)
Igår invigdes Salone del Gusto 2010 i Turin. Närmare 200 000 besökare förväntas komma för att fråga, smaka och njuta av alla de produkter som bjuds ut i tre stora mässhallar. Svenskt mathantverk finns på flera ställen. Den svenska bruna bönan, som är ett projekt inom Slow Food Presidia, presenteras som gröda, mat och som chips. Och på lördag lagar en svensk kock en specialkomponerad middag i Turin, meddelar Slow Food i Sverige.
FoodMonitor nyöppnar denna vecka med ny design och en rad nya inslag. Inte minst kan vi stolt presentera Anna Maria Corazza Bildt som ny, fast krönikör. Med jämna mellanrum kommer Anna Maria att berätta om livsmedelsfrågor i Europa (se fast plats i mittspalten till höger). Anna Maria blev personvald till Europaparlamentet 2009, och lanserar sedan dess en appell till matbranschen vid namn ”Basta till matfusket” samt arbetar bland mycket annat för gemensamma och bättre regler för matmärkning.
PepsiCo stoppar miljövänliga chipspåsar - prasslade för mycket
Som FoodMonitor berättat om tidigare så utvecklade och lanserade PepsiCo en miljövänlig och biologiskt nedbrytbar chipspåse under sitt varumärke SunChips. Men kunderna klagade. Påsen ”lät” för mycket.
Ett sextiotal delegater reser i dagarna från Sverige för att delta i Terra Madre i Turin 21-25 oktober. Från Sverige kommer mathantverkare, odlare, ungdomar, kockar, journalister och många andra för att möta kollegor från hela världen under fem intensiva dagar, meddelar Slow Food i Sverige.