Svallvågorna efter hästköttskandalen känns fortfarande inom den svenska köttindustrin. Men det finns positiva lärdomar. DNA-analyser har visat sig vara ett effektivt sätt att motverka köttfusket.
Kycklingfyllda rågcrepes med avocado- och äppelsallad
Madeleine Landley: Äntligen är tiden här då ägget får stå i centrum. Ägg ska ätas, ägg ska målas – och inte att förglömma, fyllas med godis. Men, vare sig du tänker lös- eller hårdkoka dina ägg har du säkert olika traditioner i din familj. Eller är du kanske en av dem som rynkar på näsan åt allt påsktrams?
På fem år har konsumtionen av påskmust mer än fördubblats - från drygt 4,5 miljoner liter till närmare 10 miljoner liter per år. Det meddelar Carlsberg Sverige som redan har slut på lagret inför påsken och tror på ett nytt försäljningsrekord.
En speditör har ställt till det för livsmedelsåterförsäljaren Santa Maria i Kungsbacka. Ett parti på cirka nio ton fisksås från Thailand måste nu förstöras.
Svenska konsumenter äter allt mer svensk kyckling och kalkon. Samtidigt fortsätter importerat fågelkött att plocka marknadsandelar. ”Det är självklart glädjande att se hur svenska konsumenter tagit till sig vårt budskap om att leta efter vår kvalitetsmärkning med den gula pippin. Samtidigt är det oroväckande hur mycket den importerade kycklingen vinner mark”, kommenterar Maria Donis (foto), vd Svensk Fågel. Fotograf: Hans Carlén
Ett parti ris från Makedonien som säljs av grossisten Lucu Food i Malmö AB har stoppats av Livsmedelsverket. Anledningen är att myndigheten upptäckt otillåtna halter av insekticiden klorpyrifos-etyl i riset.
Ett brinnande matintresse, två år som kock, varav ett i Norge, och ett inspirerande besök på matmässan Mitt Kök i Stockholm. Det är ursprunget till Delikatessboxen. Nu kan man prenumerera på en låda med noga utvalda svenska och utländska delikatesser som levereras hem till dörren en gång i månaden. Möt den unga matentreprenören Johanna Bergqvist.
Landleys Frestelser: Gulbets- och jordärtkockssoppa med rökt lax och purjo
Madeleine Landley: Kylan har ett ihållande grepp om vårt avlånga land och många börjar känna sig snuvade på konfekten. Men misströsta inte, precis som alltid kan snö helt oanmält dyka upp ända in i maj – och visst kommer det att bli vår.
Svenska framgångar vid Culinary Olympics förra året gav blodad tand. Nu meddelar branschföreningen Sveriges bagare & konditorer att det första Svenska Konditorlandslaget ska bildas. Målet är konditorernas VM-final i Lyon i januari 2015, Coupe du monde de la Pâtisserie.
Av allmänheten har Coca-Cola länge uppfattats som ett amerikanskt jättebolag utan varken lokal förankring eller miljötänk. Den bilden ska man nu ändra på, enligt Peter Bodor, informationsdirektör på Coca-Cola i Sverige. Anläggningen i Jordbro, söder om Stockholm, får sitt socker på järnväg från Arlöv, använder alltid lokalt vatten och har under de senaste fem åren minskat koldioxidutsläppen med en fjärdedel.