Karlstads kommuns miljöförvaltning har undersökt kvaliteten på is i restauranger och andra livsmedelsanläggningar i kommunen. Resultaten är nedslående. Av 19 inspekterade bolag fick majoriteten anmärkningar. I flera fall var halten av koliforma bakterier hög.
Äkta varas kampanj för att rädda fallfrukten har fått stor uppmärksamhet. Samtidigt vill många skänka äpplen, päron och plommon på föreningens fruktförmedling. Att ta tillvara den synnerligen närodlade frukten är dessutom ett sätt att slippa tillsatser, menar man. ”Det är roligt att intresset är så stort och fruktsäsongen är dessutom långt ifrån slut. Men det finns fortfarande tonvis med frukt som ruttnar bort i trädgårdar och i parker, som bara väntar på att tas till vara”, säger Björn Bernhardson, ordförande Äkta vara.
Meningsskiljaktigheter. Så beskriver branschorganisationen Svensk Mjölk anledningen till varför Christel Benfalk nu lämnar vd-posten med omedelbar verkan. – Styrelsen och VD har haft olika uppfattningar om hur den pågående översynen av Svensk Mjölks verksamhet och finansiering ska bedrivas. Därför har Christel Benfalk och jag idag kommit överens om att hon lämnar Svensk Mjölk, säger Gunnar Pleijert, ordförande i Svensk Mjölk.
Föremål i Sempers Djungeldessert oroar småbarnsföräldrar
Två småbarnsföräldrar från Stockholm som nyligen åkte med flyg på semester skulle till att mata sin nio månader gamla pojke. I sista stund upptäckte de ett främmande föremål i produkten Djungeldessert från barnmatstillverkaren Semper. Nu vill de ha en förklaring av bolaget. Men Semper har inte visat någon större förståelse för deras oro.
I Värmland gäller det för restauranger och nöjesställen att ta sig i akt när de sätter upp skyltar. I dagarna åkte Fastighetsbolaget Strävan AB på 30 000 kronor i vite efter åtta års strid med Värmlandspolisen. Det rapporterar tidningen Värmlands Folkblad.
Förra året blev hon Sveriges första Mästerkock, och sedan dess är inget sig likt. Idag driver Louise Johansson egna aktiebolaget Taste by Louise, en välbesökt blogg med samma namn och anlitas flitigt som föreläsare, matkreatör, leverantör av recept till tidningar, gästkock på mässor och mycket annat. Kokboken Taste by Louise kom ut efter vinsten och nu är en spännande uppföljare på gång. FoodMonitor ställde några nyfikna frågor till Louise. Foto: Stefan Edeltoft
Landleys Frestelser: Fransyskakotletter med grillade aprikoser, morotsgratäng och rödbets- och getostpuré
Madeleine Landley: I skrivandets stund sitter jag i Frankrike. Utanför mitt fönster breder stora, höstgula fält ut sig och solen skiner och ger en behaglig temperatur. Några lätta molnslöjor har dragit in över den klarblåa himlen och lagt en perfekt diffusering – utmärkt när man ska ut och fota.
Livsmedelsverket måste minska sina kostnader med 15 procent, eller motsvarande 38 miljoner kronor, på tre år. Uppsägningar av personal kan bli aktuellt. Det rapporterar nättidningen unt.se.
Pär Bergkvist, chefredaktör för Magasin måltid, tycker att skolmaten förtjänar mer uppmärksamhet. Han kontaktade därför White Guide och lanserade en idé om White Guide junior. Tillsammans har de nu skapat en tävling där alla skolrestauranger i landet kan delta. – Vi snyltar lite på deras renommé, säger Pär till Lantbruk.com.
Råttor som fick äta GM-majs utvecklade tumörer och skador på inre organ. Det har en grupp franska forskare observerat. Det rapporterar Daily Mail idag.
John Keding (bilden) har tagit över som ny vd i kaffemaskin- och filterbolaget Melitta Scandinavia AB. John Keding kommer närmast från Campbell Soup Sverige där han var Country Director för den svenska och den danska marknaden. Det meddelar Melitta idag.