Bransch & Produktnytt
Sveriges bästa köttbullar tillverkas i Värmland
I Chark-SM som avgjordes i veckan tog matbolaget Konsum Värmlands egna varumärke ”Svenska Favoriter” hem titeln som Svenska mästare i klassen köttbullar. Vd Steve Fredriksson är glad för utmärkelsen. ”Sedan tidigare är våra köttbullar kända och uppskattade över hela landet. Framgångarna vid årets Chark-SM kommer förhoppningsvis ge oss möjlighet att leverera till ännu fler utanför Värmlands gränser”, säger han.
Jägarfalu vann SM-guld
Chark-SM är svensk charkindustris stora kvalitetstävling. I klassen falukorv vann Scan med Deli Jägarfalukorv, en extra rökt falukorv, med svenskt nöt- och griskött och en hög kötthalt. Jägarfalun är mörkare och fastare än vanlig falukorv och det beror på längre tid i röken och en hög andel nötkött, meddelar Scan.
Arla vill rädda Milkos mejeri i Sundsvall
Milko har beslutat att lägga ner sitt mejeri i Sundsvall. Men konkurrenten Arla tycker att det är viktigt att mejeriet får fortsätta sin verksamhet. Man vill ta över så snart som möjligt.
Santa Maria får ny vd
Peter Holm (bilden, foto: Paulig) tar över rodret som vd hos smaksattningsbolaget Santa Maria som ingår i Paulig koncernen. Peter Holm har tidigare bland annat varit vd i juicebolaget Brämhults och kaffetillverkaren Löfbergs Lila.
Kocklandslaget genrepade inför World Cup och visade upp Showmatsbordet på NK
Svenska Kocklandslaget är i slutfasen av de noggranna förberedelserna inför Culinary World Cup i Luxemburg i november. Som ett sista genrep inför tävlingen visade laget upp sitt showmatsbord på NK i Stockholm igår för allmänheten. (foto: Znapshot/Per-Erik Berglund).
Sänk temperaturen i kyldiskarna!
Konsumentföreningen Stockholm vill att livsmedelsbutikerna sänker temperaturen i sina kyldiskar från +8 till +5 grader Celsius. Förändringen skulle ge en nästan fördubblad hållbarhet på exempelvis charkprodukter och kylda färdigrätter.
Livsmedelsföretagen under press i konjunkturuppgången
Livsmedelsföretagens produktion fortsätter att stiga. Det visar Livsmedelsföretagens, Li:s, nya konjunkturbarometer. Samtidigt förbättras lönsamheten och investeringarna ökar hos livsmedelsproducenterna. Men de stigande råvarupriser bromsar den snabba vinstökningen.
- Efter ett kort andrum är prisökningar på livsmedelsråvara återigen ett faktum. Utmaningen för livsmedelsföretagen är att förhindra att det slår alltför hårt mot lönsamheten, säger Livsmedelsföretagens VD Agneta Dreber.
Fredrik blir ny VD
Fredrik Spendrup (foto), son till Jens Spendrup, tar vid vårens bolagsstämma över rollen som vd och koncernchef för Spendrups. Han blir fjärde generationen ur familjen Spendrup som leder företaget, skriver dryckesföretaget i ett pressmeddelande.
Dyrare kött från Sydamerika
Priset på sydamerikanskt nötkött har ökat med 20 procent hittills i år och inget tyder på att ökningen avstannar. ”Den största prisstegringen ser vi på argentinskt kött som för vissa detaljer stigit över femtio procent sedan början av året”, säger Mikael Olsson, Annerstedt Flodin AB.
Är biffen en miljöbov? - en ny kortfilm reder ut begreppen
Idag äter boskapen i USA fem gånger mer spannmål än hela den amerikanska befolkningen. Samtidigt lever 14 procent av amerikanerna i fattigdom och har inte tillräckligt att äta. Boskapsuppfödningen beskylls för att vara en stor miljöbov. Men det finns hopp. I en ny kortfilm reder intresseorganisationen INFORM ut begreppen. Se Videon här!
- Lång köttdisk gav hög lönsamhet
- Marta skriver under mot hungern
- Kanada: Bisfenol A betecknas som toxiskt – svenska myndigheter snabbutreder
- Bergendahls fick rätt om GMO-fritt
- Milko förbereder inkråmsaffär
- FAO: europeiska fotbollsligor kämpar mot hungern
- Salone del Gusto invigd
- En sann matambassadör
- PepsiCo stoppar miljövänliga chipspåsar - prasslade för mycket
- Snart öppnar Terra Madre