Brittiska kedjan Waitrose förutspår att mat från Sverige och Skandinavien kommer att bli en stor trend framöver. Produkter som rökt fisk, Västerbottensost och lingonsylt kommer att hamna på allt fler inköpslistor, menar man. I samarbete med Svenska Exportrådet genomför Waitrose ägare John Lewis nu en kampanj i två av kedjans stormarknader i London.
Enligt nyligen publicerad statistik från FAO har matpriserna nu stigit till nivåer högre än 2008, dvs året då matpriserna orskade protester i många fattiga länder. Flera länder väljer att sänka skatter och tullar på mat för att hålla priserna nere.
Ett år efter den förödande jordbävningen på Haiti är landsbygden fortfarande märkt av katastrofen. Det pågående kolerautbrottet samt översvämningarna och jordskreden som följt orkanen Tomas drabbar jordbrukssektorn särskilt hårt och förvärrar situationen ytterligare.
Gröten har nu även nått matmetropolerna London och New York där havregrynsgröt on-the-go blivit allt mer populärt, till följd av de senaste årens hälsotrend. Nu lanseras AXA Great - hälsosam gröt i en smart bägare, som är lätt att ta med när man är på språng.
Enligt TT har Sydkorea som första land beslutat att stoppa all import av tyskt griskött. Detta efter skandalen där djurfoder förorenats av dioxin och som tvingat över 4700 gårdar och affärer att stänga i Tyskland.
Genom ett samarbete med Privab Trollhättan kommer Grays American Stores att expandera och nu täcka även Skaraborg, Värmland, Bohuslän och Dalsland samt handeln över norska gränsen. Detta skriver Dagens Handel.
I fjol infördes certifierade kassaregister inom hotell- och restaurangbranschen. Resultatet blev fler konkurser men också en kraftigt ökad redovisad omsättning. Orsaken är en övergång från svarta till vita pengar.
Debi Austin i Kalifornien chockade och inspirerade tusentals att ge upp rökning under mitten av 90-talet. Genom ett hål i luftstrupen efter en operation berättade hon om riskerna i en video. Nu är hon tillbaka. Se videon här!
Skånemejerier vill rädda krisdrabbade Stafva Gårdsmejeri i Barlingbo söder om Visby från konkurs. Detta genom en kombination av att gå in med pengar och att ta en del av osten som pant. ”De tror på oss och vill se till att vi får uthållighet”, säger mejeriets ägare Patrik von Corswant till Sveriges Radio Gotlandsnytt.